2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Verhetetlen a magyar találmányú sátorgát

2015. július 8., szerda 15:29, frissítve: szerda 16:00

Homok- és sátorgátat is építettek az Ifjúsági Vöröskereszt katasztrófavédelmi táborának résztvevői Hajdúszoboszlón. A gyakorlattal azt akarták bemutatni, hogy mennyivel gyorsabban lehet bevetni az árvízvédelemben a magyar fejlesztésű sátorgátat.

Nehéz munka a homokzsákok töltése, a fiatal vöröskeresztes önkéntesek a kánikulában is szorgalmasan lapátolták a homokot, építették a gátat. Valódi védekezésben azonban még egyikük sem vett részt. „Csak gyakorlatok során töltöttem homokzsákot. Mondhatnám, hogy szerencsére. De elég nehéz. Egyszer egy egész napig csináltuk, akkor izomlázam lett másnapra” – mondta a Hír TV-nek Csonka Eperke Panna táborozó.

A hagyományos védekezési mód mellett egy új magyar találmányt is kipróbálhattak a fiatalok. Amíg 100 méter homokzsák gát megépítéséhez 60 köbméter homok, sok ember és 8 óra kell, a sátorgát alapját 2-3 ember gyakorlatilag percek alatt szerelheti össze. Ráadásul a védekezéshez szükséges anyag is adott az áradó folyóknál. „A helyszínen mivel vízből van a legtöbb, a két ponyva közét vízzel töltjük fel, ez szolgál támasztó közegként. Ezt az előnyét próbáljuk kihasználni a védekezésnél” – magyarázta Kárpáti Gábor, a Magyar Mobilgát Kft. ügyvezetője.

A magyar találmányú sátorgát építése azért szerepelt a tábor programjában, mert a szervezők azt szeretnék, ha a korszerű eszközöket is megismernék a fiatal önkéntesek. „Modern rádiókommunikációs eszközök, GPS helymeghatározó eszközök használata is szerepel a programban. Számunkra nagyon fontos az, hogy napra kész, és a jövőbe mutató ismereteket adjunk át a résztvevőknek” – hangsúlyozta Molnár András, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti referense.

Az építőversenyt végül a sátorgát nyerte. Amelynek van még egy nagy előnye: a védekezés után egyszerűen csak vissza kell engedni a vizet a folyóba. Szemben a homokgáttal, amelynek elbontásához sok ember és sok idő kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!