2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Védőnők: iparűzési adót nem kell fizetni, de egyelőre béremelés sincs

,

2015. június 13., szombat 17:50, frissítve: szombat 18:12

A háziorvosokhoz hasonlóan a vállalkozóként dolgozó védőnők is mentesülhetnek a helyi iparűzési adó alól – jelentette be az egészségügyi államtitkár egy szakmai díjátadón. Béremelésről egyelőre nincs szó.

Stratégiai szerepet szán a kormány az egészségügyi alapellátásban a védőnői szolgálatnak – mondta az emberi erőforrások minisztere a védőnők napján a Parlament felsőházi termében. „Azt a döntést hoztuk, hogy a védőnői szolgálatra szükség van, és a védőnői szolgálatot meg kell erősíteni, a védőnők helyzetén javítani kell ahhoz, hogy valóban abban az ember-ember viszonyban, amiben önök dolgoznak, egy barátságos államnak, egy barátságos, gondoskodó államnak az arcai, a kezei és a lábai tudjanak lenni” – fogalmazott Balog Zoltán.

2016-tól a háziorvosokhoz hasonlóan a vállalkozóként dolgozó védőnőket is mentesíthetik az iparűzési adó alól az önkormányzatok. Erről már az egészségügyi államtitkár beszélt. „Nemcsak a védőnők esetében, hanem szinte minden egészségügyi szolgálatot végző esetében rendszeres gyakorlat volt, hogy a feladat érkezik, csak a pénz nem érkezik hozzá. Ezt meg tudjuk változtatni, hiszen jelentős források állnak rendelkezésre ezen a területen, csak például a szűrésekre, megelőzésre, amibe szeretnénk bevonni önöket is, tizenötmilliárd forintot tudunk a jövőben felhasználni” – mondta Zombor Gábor.

A védőnői szolgálatot idén hungarikummá nyilvánították. „Az anyagi megbecsültség mindig fontos ahhoz, hogy a védőnők is úgy tudják végezni a munkájukat, hogy ne legyenek gondjaik a mindennapokban. Várhatóan lesz megerősítés ezen a területen is. Kérjük, hogy az alapellátás tekintetében az alapilletményünket egy új bértáblával sikerüljön majd megerősíteni, erre is ígéretet kaptunk, majd a későbbiek során, most még egyelőre – mint hallottuk államtitkár úrtól – nem igazán tudják ezt megvalósítani” – mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.


Egy pályakezdő védőnő 80-90 ezer forintot visz haza havonta. A centenáriumi ünnepségen adták át a Védőnői szolgálatért-, a Batthyány-Strattmann László-, illetve a Pro Sanitate-díjakat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!