2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Védett madarakat veszélyeztet a földárverés

2015. december 2., szerda 19:41, frissítve: szerda 20:16

A védett madarak élőhelyét is veszélyezteti az állami földárverés. Olyan területeket is dobra vernek ugyanis, amelyeken túzokok fészkelnek. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a Natura 2000-es földterületek privatizációja miatt. A Jobbik is tiltakozik: szerintük magasabb uniós támogatások miatt vetettek szemet a spekulánsok a természetvédelmi területekre.

A túzok tavaly az "Év madara" volt, idén a földprivatizáció egyik vesztese lehet. A természetvédők ezért kérték az agrárminisztertől, hogy ne adják el azokat a természetvédelmi területeket, amelyeken a hazai túzokállomány fészkel.


„Tulajdonjogon keresztül sokkal erősebb jogosítványai vannak az államnak, mint az általános jogszabályi szabályozáson keresztül, azaz pontosan meghatározhatja, hogy az adott földterületen konkrétan mit lehet és mit nem lehet csinálni” – fejtette ki Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója a Hír TV reggeli műsorában.

Kedden már kalapács alá került egy természetvédelmi terület Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 100 millió forintért. Az LMP alaptörvény-ellenesnek tartja a Natura 2000-es területek értékesítését, ezért az Alkotmánybíróságon támadják meg a döntést.  

„A túzok élőhelye, ugye, azért mókás, mert gyakorlatilag egymilliárdos európai Life-program biztosította ezeknek az élőhelyeknek a megvásárlását, tehát ezeknek egy része olyan terület, amit el sem adhatna – szerintünk – az állam. Ezt EU-s pénzből vették meg azért, hogy a Natura 2000-es területek meglegyenek. Gyakorlatilag az M8-as autópályánál, tehát ami gyakorlatilag Szolnok megyétől Bács-Kiskun megyéig, ugye, Dunaföldvár felé megy, át kellett írni a nyomvonalat, hogy a túzok élőhelyei védelmet élvezzenek. Teljesen nonszensz, hogy most ugyanezen élőhelyek értékesítésére viszont lehetőséget termet az állam” – fogalmazott Sallai R. Benedek, a párt képviselője.

Jobbik azt gyanítja, hogy spekulánsok akarják megvenni az érintett területeket. „Például a Kisalföld tekintetében 600 millió forint üti pluszban csak annak a markát, aki ezeket a területek megszerzi, ugyanis az unió a speciálisan túzokbarátan kezelt területekre még plusz támogatást is nyújt, úgy, hogy összességében ezek a területek még értékesebbek, és jól láthatóan egy szűk spekulánsi kör igyekszik ráugrani ezekre a területekre” – mondta el Magyat Zoltán, országgyűlési képviselő.

Kormányváltás esetén visszaveszik a privatizált földeket – ezt már a szocialista párt alelnöke ígérte. „Nyugodtan vegyenek földet a lopott földből, nyugodtan költsék rá a pénzüket. Ha hatalomra kerülünk, minden lopott négyzetmétert vissza fogunk szerezni az állam számára. Legyen az Natura 2000 vagy nem Natura 2000, akik most ebben a földlopásban tevékenyen részt vesznek, azoknak lebegjen ott a szemük előtt az, hogy pontosan addig lehet náluk ez a föld, amíg itt hatalomváltás nem lesz” – szögezte le Lukács Zoltán.

A Natura 2000-es területeken fokozottan kell ügyelni például a vadmadarak védelmére. A besorolást az EU hozta létre, így várhatóan Brüsszel vizsgálhatja majd az ilyen földek privatizációját

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!