2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Vecsésen volt Európa legnagyobb illegális cigigyára

,

2015. február 10., kedd 14:00, frissítve: kedd 15:41

Európa eddigi legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen – jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A korábban hűtőháznak használt telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Ebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani, ami két és fél milliárd forintot ér. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt kilenc bolgár állampolgárt, egy izraeli és egy magyar férfit előzetes letartóztatásba helyeztek. Az adóhivatalnál úgy számolnak, hogy az elkövetők kétszázmillió forint jövedéki adót csaltak el.

Európa legnagyobb illegális dohánygyárát számolta fel az adóhatóság Vecsésen. Az üzemben egy, az angol piacon jól ismert, eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott cigarettát hamisítottak. 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. A gyártósoron bolgár munkások dolgoztak, rajtuk kívül egy magyar és egy izraeli férfit tartóztattak le költségvetési csalás gyanújával.

„Ezek a gyártóberendezések meghatározott ideig működnek csak egy ország területén, majd a lebukás veszélyétől fenyegetve, fölvállalva azokat a költségeket, amik a költöztetéssel együtt járnak, illetve azzal a logisztikával, amellyel ezt át kell telepíteni másik országba, megpróbálnak eltüntetni egyébként minden nyomot. Ennek az elkövetői körnek ez nem sikerült, mert a NAV pénzügyi nyomozói február 2-án egy időben rajtaütöttek, pont cigarettagyártás közben, az elkövetői körön” – nyilatkozta Tóth Márk, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezető-helyettese. A gépek percenként 2000 szál cigarettát gyártottak.

A felderítést az Europol minősített adatokkal segítette. „Az elmúlt olyan 10 évben körülbelül 140-142 ilyen illegális gyár került felfedezésre. Az elmúlt 5 évben ez megsokszorozódott, tehát megnőtt ezeknek a száma, ezeknek e felfedezéseknek a száma, tehát felfelé ívelő tendencia van. Sok minden oka van ennek: az internet, az interneten át elérhető know-how, a különböző bezárt gyárakban dolgozó szakembereknek az elérhetősége, a módszereknek a fejlődése, illetve a nagyobb profitnak a reménye” – mondta Nagy Zoltán, az Europol Műveleti Központ vezetője.

A lefoglalt áru értéke a magyar piacon több mint egymilliárd forintot ér, de Angliában két és félmilliárdot kasszírozhattak volna vele. Az elkövetők kétszázmillió forint jövedéki adóval rövidítették meg a magyar államot. „2014-ben 26 tonna vágott és fogyasztási dohányt foglaltunk le – az összehasonlítás végett – most 22 tonnát, ebben az egy ügyben, tavaly pedig 26 tonnát egész évben. Illetve dohánytermékekkel kapcsolatosan elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben tavaly 94 millió szál dohányterméket foglaltunk le” – közölte Sárközi Alexandra, az NAV bűnügyi szóvivője.

A tavaly lefoglalt dohánytermékek értéke eléri a 4 milliárd forintot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!