2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vasárnaptól szerdáig 21-en haltak meg itthon az extrém hideg miatt

Hír TV

2018. március 1., csütörtök 13:30, frissítve: csütörtök 18:00

Továbbra sem fér bele a kormány kommunikációjába beszámolni a fagyhalálokról. A Magyar Szociális Fórum újabb lesújtó adatot közölt, ami szerint az elmúlt négy napban 21-en vesztették életüket. Többségük fűtetlen lakásokban hűltek ki vagy kórházba kerülésük után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Az áldozatok többsége magára maradt vagy nyomorban élő idős, beteg ember volt. Egész télre vonatkozóan az áldozatok száma elérte a 185-öt, ennek ellenére a szociális államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: jól vizsgázott a szociális ellátás.

Az előrejelzések szerint Magyarország túl van a tavasz leghidegebb éjszakáján. Az éjszakai hőmérséklet –13 és –19 között alakult, de a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben helyenként –22 fokot is mértek. Sátoraljaújhelyen volt, aki a hidegben csak a lakás egyik helyiségét tudja fűteni. „Spórolok, mert egy szobámban meg a pici kis főzőfülkémben, abban csinálok egy kis meleget, mosogattam, addig, utána elzárom, és csak egy szobát fűtök” – fogalmazott egy helybéli asszony a Hír TV-nek.

A Magyar Szociális Fórum az elmúlt napok alapján lesújtó adatot közölt, vasárnaptól szerdáig 21-en haltak meg az extrém hideg miatt Magyarországon. A beszámoló szerint többségük fűtetlen lakásokban hűltek ki vagy kórházba kerülésük után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Az áldozatok többsége magára maradt vagy nyomorban élő idős, beteg ember volt, akik nem tudtak mivel fűteni.

„Ősz eleje és február vége között 185-en fagytak halálra Magyarországon. Február közepe óta 36-an. Az elmúlt 4 nap alatt 24-en, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülések után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Az áldozatok többsége többnyire idős, egyedül élő ember volt, illetve nyomorban élő személyek, akik a február közepén lezárult szociálistűzifa-juttatás keretében nem kaptak elég fűtőanyagot. Szerény jövedelmükből nem futotta tüzelőanyag beszerzésére” – mondta a Hír TV-nek Simó Endre, a szociális fórum elnöke.

Korábban a kihűlések miatti halálesetekről szóló statisztikát hiába kérte több ellenzéki képviselő is a humán tárcától. A Hvg.hu tavaly márciusban jelezte, hogy válaszra sem méltatták őket. A Népszava idén januárban próbálkozott a Belügyminisztériumnál és a ORFK-nál, hiába. Végül A Város Mindenkié csoport beperelte a rendőrséget az adatok miatt. Szakértőjük szerint fontos, hogy nyilvánosak legyenek ezek az adatok. „Mióta ezek nyilvános adatok, nincs köze lényegében a tömeges hajléktalanná váláshoz, de az is jellemző, körülbelül 200 és 300 között ugrált ide-oda, és 50-55 százalékuk általában a saját lakásukban fagytak meg. Ez nemcsak a köztéren történik meg, hanem saját lakásban is” – emelte ki Balog Gyula, a szervezet tagja.

A kancelláriaminiszter sem tudott pontos adatokkal szolgálni, Lázár János a kormányinfón azzal kerülte meg a kérdést, hogy az állami intézményekben nem történt haláleset.

– Olvasni, meg hallani sem lehetett kormányzati oldalakon, hogy hány ember halt meg most télen, hányan fagytak meg, hány emberen nem tudtak segíteni. Mi kellene ahhoz, hogy ezt is kommunikálják?
– Ha önnek van adata, akkor mondja meg, és akkor megkérdezem, hogy az valós-e. Én nem tudok önnek adatot mondani, mert azokon a hajléktalanszállókon, amelyeket a magyar állam működtet, azokban a szociális intézményekben, ahol a magyar állam áll helyt, ott fagyhalál nem következett be – válaszolta a miniszter.

Az Emmi államtitkára a Hír TV-nek azt mondta, a decemberben bevezetett új protokoll szerint nem nekik kell adatokat nyilvánosságra hozni. „Annak a dolga publikálni, ahol ez a besorolás vagy hipotermia megállapításra került. Fontos, hogy ennek mostantól a hivatalos bázisa nem a rendőrség, nem a mentő, nem szociális munkás, aki nem tudja, hogy egy hajléktalan embert milyen problémák gyötörnek, ez egy egészségügyi kérdés, ezért az egészségügyi intézménynek kell rá válaszolni” – nyilatkozta Czibere Károly.

A hideg miatt 3,5 szer annyit segélykérés érkezett a kórházakon és a szociális ellátórendszeren keresztül. A meteorológia szolgálatok előrejelzése szerint még napokig kitart a télies idő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!