2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Állami áruház 13:00

Vasárnapi zárva tartás: így próbálják pótolni a forgalomkiesést

2015. március 22., vasárnap 17:07, frissítve: hétfő 08:22

Ma van az első olyan vasárnap, amikor a törvényi szabályozás miatt vannak zárva az üzletek. Csak azok a boltok nyithattak ki, amelyek 200 négyzetméternél kisebb alapterületűek és a tulajdonos állt be a pult mögé. A legtöbb áruház így kénytelen zárva tartani, a forgalomkiesést a hét többi napján hosszabb nyitva tartással próbálják ellensúlyozni. A KDNP javaslatára elfogadott törvényt a kormány azzal indokolta, hogy a kereskedelemben dolgozók így a családjukkal tölthetik a hét utolsó napját.

Csak pár vásárló nézelődik a Batthyány téri vásárcsarnok élelmiszerüzletében vasárnap délelőtt. Ez a bolt nyitva lehet, mivel világörökségi területen helyezkedik el. A pénztáros sem tudja, hogy marad-e a megszokott rend, vagyis hogy továbbra is kassza mögé ülhet-e vasárnaponként. A kormány ugyanis úgy módosítana a törvényen, hogy a tilalom alól ne mentesüljenek a világörökségi területeken elhelyezkedő boltok sem.

A Bartók Béla úton is találtunk nyitva tartó üzletet. A kassza mögött a tulajdonosok állnak, és a bolt alapterülete sem nagyobb, mint 200 négyzetméter. Itt bár többen voltak, de jellemzően apróságokért jöttek be. „Én tejfölt vettem a töltött káposztához, mert elfogyott, és nagyon örülök, hogy nyitva van, mert ez ezen a környéken az egyedüli” – mondta egy vásárló.


A jövőben viszont a benzinkutak profitálhatnak abból, hogy vasárnaponként zárva lesz a legtöbb bolt. A jövőben ugyanis bővül majd az árukínálat. De a boltbezárással, úgy tűnik, a kisebb, úgynevezett nonstop üzletek is jól járnak – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a forgalomtöbblet nem lesz jelentős. „Mindig vannak olyan vásárlók, akik elfelejtenek valamit megvásárolni, vagy kiderül, hogy valami hiányzik, és akkor gyorsan leszaladnak a legkisebb üzletbe. Ez a forgalmi többlet nem lesz igazán jelentős, nyilván azoknak az üzleteknek számít ez, amelyeknek kisebb a forgalma, tehát a legkisebb üzleteknek” – szögezte le a főtitkár.

A hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát követelik

A Párbeszéd Magyarországért közben a vasárnapi boltbezárásokról készült hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát követeli. Szabó Tímea, a párt társelnöke bejelentette, azt kérik, a Nemzetgazdasági Minisztérium tegye hozzáférhetővé, hogy mit tartalmaz a 3,2 millió forintért 2011-ben megrendelt tanulmány. „A PM egyébként szombaton közérdekűadat-igénylést adott be, hogy hozzájussunk ehhez a tanulmányhoz, hiszen pontosan tudjuk, hogy megvan ez a tanulmány, amely azt mutatja, hogy 15 ezer ember elveszíti a munkáját a vasárnapi zárva tartás miatt és ötvenmilliárdos lyukat üt az államháztartáson” – nyilatkozta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

A Porfólió.hu szerdán derítette ki, hogy a törvény bevezetését megelőző hatástanulmány nem létezik, amit később a nemzetgazdasági miniszter is megerősített.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!