2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Vasárnapi boltzár: trükköznek, keresik a kiskapukat

2015. május 17., vasárnap 17:27, frissítve: hétfő 09:02

Panaszkodnak a Balaton környéki szolgáltatók, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt nem tudnak friss alapanyagokat beszerezni. A kancelláriaminiszter a héten úgy fogalmazott, aki odautazik, nem vásárolni, hanem pihenni akar.

Az egyik hazai töltőállomás kisebb élelmiszerboltokat alakított ki a kútjain. Az ügyvezető igazgató azt mondja, nem a vasárnapi zárva tartás miatt alakítják át a benzinkutakat, de azt nem tagadja, hogy jól jött a rendelet. „Sokkal kisebb vásárlásokat szeretnének most már a vásárlók, nem csak az a jellemző, hogy bemegyek és egy hétre a szupermarketben vagy a hipermarketben vásárolok. Maga a vasárnapi zárva tartás, az mondhatom, hogy egy picit segíti ezt az akciónkat” – nyilatkozta Pethő Zsolt, a Mol Downstream ügyvezető igazgatója.

A Hír TV által felkeresett egyik kínai áruházban vasárnap délben is sokan vásároltak. A legtöbb üzlet ugyanis 200 négyzetméter alatti méretű. A vasárnapi foglalkoztatást tiltó törvény szerint a pult mögött csak a tulajdonos állhat, az alkalmazott kiszolgáló tevékenységet nem végezhet. Ennek ellenére sokan trükköznek a törvénnyel, derült ki egy vásárláskor:

– De csak cserélni tudunk, pénzt nem nagyon szokott visszaadni a főnökasszony.
– Nem ön a főnök?
– Nem! Most kiabált, hogy viszi a kislányát WC-re…

A törvény miatt sokan kénytelenek kiskapukat alkalmazni, a cégadatok szerint a törvény miatt sokan az alkalmazottakat is bevették a cégbe, hogy vasárnap is alkalmazni tudják őket.

„Aki a Balatonhoz megy, az nem vásárolni megy alapvetően, hanem pihenni” – mondja Lázár János kancelláriaminiszter. A turisták és a nyaralótulajdonosok viszont arra panaszkodnak, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt nem tudnak friss alapanyagot beszerezni.

„Szerettünk volna vasárnap reggelre péksüteményt vásárolni. Szombaton este már nem volt a boltban, mert ugye a bolttulajdonosok is igyekeznek szabadulni az árutól és nem szombat estére még bespájzolni. Vasárnap reggelre meg azt a választ kaptuk, hogy hát »zárva lesznek és vasárnap reggel ne is próbálkozzunk«” – nyilatkozta a Hír TV-nek egy nyaralótulajdonos.

Több turisztikai szövetség is azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a szezonban mentesülhessenek a zárva tartás alól. „Nem látom ebben az odaérkező pihenni vágyók érdeksérelmét. A kiskereskedelmi egységek, a családi kiskereskedelmi vállalkozások pedig nyitva lehetnek. A kormány nem tervezi, hogy ezen változtat” – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az MSZP már a külföldi turistákat is félti. „Ebben a tömegben igenis nagyon kellemetlenné válik a nyaralás, már nemcsak azoknak a magyar turistáknak, akik tényleg rászorulnak arra, hogy a boltokban vásároljanak, hanem ezzel akár már a pénzesebb külföldi turistákat is elriasztják a Balatontól” – véli Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő.

A vasárnapi boltzárról tartott közvélemény-kutatásokon a válaszadók kétharmada ellenezte a döntést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!