2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Várhatóan nem lesz semmi az ellenzék javaslatából

2015. május 4., hétfő 15:21, frissítve: hétfő 16:55

Egy héttel elhalasztotta a baloldali ellenzéki képviselők által javasolt, a Buda-Cash és a Quaestor Brókerház csődjének okait vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló szavazását az igazságügyi bizottság. A döntést a bizottság elnöke, Rubovszky György időhiánnyal indokolta, egyúttal hozzátette: a kormánypárti képviselők várhatóan a jövő hétfői ülésen nem fogják támogatni az ellenzéki javaslatot.

„Annak érdekében, hogy a parlament a jövő heti munkáját el tudja végezni, a 2. és a 3. pontot tegyük előre, és a 1/b-t tegyük a végére annak érdekében, hogy előbbre jussunk.” Ezzel indokolta az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke, hogy a testület hétfői ülésén miért sorolta hátra a Buda-Cash és a Quaestor brókerház csődjének okait vizsgáló bizottság baloldali ellenzéki képviselők által javasolt létrehozásáról szóló javaslatot. Ez azt is jelentette, hogy a javaslat tárgysorozatba vételéről már nem tudott dönteni a bizottság.

„A házszabály szerint a plenáris ülés időtartama alatt csak házelnöki hozzájárulással lehet bizottsági ülést tartani. Én nem tudtam, hogy ez el fog húzódni” – mondta később Rubovszky György. A bizottság elnöke délutáni ülést javasolt, de azon a tizenhárom képviselőből csak négyen tudtak volna részt venni. Hozzátette: a kormánypárti képviselők várhatóan a jövő hétfői ülésen nem fogják támogatni az ellenzéki javaslatot.

– A bizottság többsége támogatja a javaslatot?
– Nem.
– Miért?
– Azért nem, mert van egy olyan állásfoglalásunk, hogy folyamatban lévő ügyben vizsgálóbizottságot nem hoz létre az Országgyűlés. Ez töretlenül megy, de félreértés ne essék, ha a bizottság létrehoz egy parlamenti albizottságot, az nem vizsgálóbizottság.

Az MSZP szerint szükség van a bizottságra, mivel szerintük elégtelen, hogy a kormánypártok a brókerbotrányok kapcsán a 2010 előtti időszakot vizsgálnák egy másik bizottságban. „Egyértelmű, hogy a vizsgálóbizottság bármeddig vizsgálhatná, ahogy ezt alá is írtuk. Bármelyik kormány alatt is volt probléma, azt látnunk kell, de az nevetséges, hogy a Fidesz csak a 2010 előtti eseményeket kívánja vizsgálni. Látszik az első sikertelen ülés után, hogy ezzel nem fognak semmire menni” – fogalmazott Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A kezdeményezők közül a független Szelényi Zsuzsa is a testület létrehozása mellett érvelt. „Amíg paritásos vizsgálóbizottság nem áll fel ebben a házban, addig más megoldás nem fogadható el. Ez egy olyan ügy, amely a legnagyobb politikai botrány a 2015-ös évben Magyarországon” – vélekedett az Együtt országgyűlési képviselője.

A Gyurcsány-párt kifogásnak és időhúzásnak nevezte a kezdeményezés elnapolását. „Nemcsak a vizsgalóbizottság ellehetetlenítéséről szól a jelen időszak, hanem vizsgálatok leállítását is végzi a kormány egyidejűleg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ez a bizottság létrejöjjön. Követeljük, hogy ne húzzák-halasszák tovább az időt, hanem teremtsék meg a feltételeit, hogy a bizottság megkezdhesse a munkáját” – mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

A Jobbik nem volt a kezdeményezés aláírói között, de támogatna egy vizsgálóbizottságot a Buda-Cash és a Quaestor csődje után. „Egy olyan fogyasztóvédelmi forradalmat valósítanánk meg, hogy a bizalommal visszaélőknek a kedvét is elvegyük attól, hogy bármilyen hasonló kártételre adják a fejüket. Ezt látjuk a megoldásnak, lehet és kell is dolgozni a különböző bizottságokban, de cselekedni kell végre” – érvelt Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő.

Az igazságügyi bizottság jövő hétfőn dönt a Quaestor- és a Buda-Cash-ügyet kivizsgáló bizottság létrehozásáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!