2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Varga Mihály továbbra is nyugodt

Hír TV

2018. május 15., kedd 22:07, frissítve: kedd 23:10

Az elszállt költségvetési hiány és a nagyra törő miniszterjelölti tervekkel együtt is bizakodó a leendő pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint a gazdaságpolitika egyik alapvetése marad, hogy tervezettnél nem költenek többet.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterjelölt a költségvetési, a leendő honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság előtt beszélt arról, mire kell költeni a következő években.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője is emlékeztetett egy nagyszabású fejlesztésre.

A következő nyolc évben az egészséges Budapest program hétszázmilliárdos fejlesztés előtt áll - mondta Kásler Miklós.

A pénzügyminiszter-jelölt szerint a leendő kormánytagok tartható célokat fogalmaztak meg.

Eddig minden kolléga rendkívül visszafogott volt, és a távlatos terveit ismertette. Ezek a távlatos tervek illeszkednek abba a programba, amit miniszterelnök úr a miniszterelnöki beszédében elmondott a parlamentben. Én azt hiszem, hogy az aprómunka következik most - fogalmazott Varga Mihály.

A költségvetési bizottság ellenzéki tagjai azt firtatták Varga Mihály meghallgatásán, hogy mit jelent majd az aprómunka, mire lesz pénz? A független Mellár Tamás úgy látja: hiába a szép GDP adat, a kormány az idei évre már kiköltekezett.

Hogyha megnézzük az első negyed év költségvetési és államháztartási hiányát, akkor ott is látható, hogy ott is elég szép rekordokat értünk el és ahogy egyébként miniszter úr is említette, jelentős mértékű európai uniós támogatás megítélése történt meg, vagyis mondhatjuk ugye azt, hogy az első negyedévben megvalósult egy választási költségvetés - mondta Mellár Tamás.

Igaza van, hogy az első negyed évben az uniós támogatások megelőlegezése, valamint a modern városok program elindulása miatt egy nagyobb kifizetést tudtunk megvalósítani, de ez egyáltalán nem probléma, ez tavaly is így történt. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az államháztartási hiány, az idei évre tervezett deficit nincs veszélyben - reagált az ellenzéki képviselő szavaira Varga Mihály.

Idén március végéig 880 milliárd forint fölé emelkedett a költségvetés hiánya, így egy negyedév leforgása alatt három negyedévnyi hiány alakult ki a büdzsében. A leendő pénzügyminiszter nem csak az idei évet tekintve bizakodó. Varga Mihály azt mondta: a ciklus végére hiány nélküli költségvetést szeretnének elérni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!