2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Vár vagy liget? – Megy a huzavona a múzeumnegyed körül

2015. április 17., péntek 19:45, frissítve: péntek 20:35

A Budapesti Múzeumnegyed tervének felfüggesztését és újragondolását javasolja több neves építész. Sajtóhírek szerint a Fideszen belül sincs egyetértés az ügyben. A Magyar Urbanisztikai Társaság Fórumán többen is amellett álltak ki, hogy a Magyar Nemzeti Galéria eredeti helyén, a Várban kapjon helyet és ne a Petőfi Csarnok telkén épüljön fel.

Év végén kezdődhet meg a Petőfi Csarnok bontása. A jelenlegi tervek szerint ugyanis itt épülne fel az új Nemzeti Galéria. A kormányzati tervek szerint a Városliget adna otthont egy új múzeumi negyednek.

A szakma egy része azonban nem ért egyet a kormány terveivel. A Magyar Urbanista Társaság konferenciáján több neves építész is a múzeumi negyed ellen szólalt fel. Zoboki Gábor, az első Orbán-kormány idején felépült Művészetek Palotájának építésze is kifogásolja a Városliget beépítését. A Magyar Nemzeti Galéria új épületének tervezésére ő is meghívást kapott, ám Zoboki a liget helyett az eredeti helyére, a budai Várba tervezte meg az intézményt. „Meggyőződésem, hogy a Szent György tér egy urbanisztikai fekete lyuk. 1944-ben, amikor lebombázták ezt a területet, akkor elveszítette a város identitását ez a hely és a mai napig, 70-75 év alatt nem találtunk olyan programot – és itt most nem az építészetről beszélek –, ami revitalizálná azt a területet, amit 1916-ban, a legutolsó koronázás idejére pompázatosan megépített ez a nemzet” – mondta az építész.

A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke sem ért egyet a múzeumi negyed ötletével. „Négy betű indokolja mindössze, hogy miért kell a Városligetbe: csak. A Városliget Európa első tervezett közparkja, arra való, hogy ott sétáljunk, miközben a város tele van üres épületekkel, olyan épületekkel, amelyek már múzeumok és körülöttük üres helyek vannak, mint az Iparművészeti Múzeum, körös-körül építhető, és ott van a Mária Terézia Laktanya és persze ott van a hely a Várban” – mondta Ráday Mihály.

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa viszont azt mondja: több városrészt is mérlegeltek a döntés előtt. „Az a hely, ami felmerült, nem új javaslat, hiszen az elmúlt 3-3,5 évben, mint ahogy számtalan területet, ezt is megvizsgáltuk. A vári területen lebombázott paloták vannak, például a Teleky-palota, amelynek a visszaépítése legalább olyan kívánatos, mint egy új épület elhelyezése. De az az előny, ami a már 100 éve elkezdődött múzeumi negyeddel létre tudna jönni a liget megoldása kapcsán, az egyedülálló Európában” – mondta Baán László.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy belharc van-e a Fideszben az új galéria elhelyezéséről. „Érdeklődéssel figyeli a kormány azt a vitát, hogy a Várban vagy a ligetben legyen-e a múzeumi negyed. A kormány úgy gondolja, hogy a budai Vár együttesét fel kell újítani és a Nemzeti Galéria – a Széchényi Könyvtárhoz hasonló módon – egy a jelenleginél méltóbb elhelyezésre érdemes” – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Sajtóhírek szerint L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is amellett áll ki, hogy a Nemzeti Galériának a Várban a helye. Mindeközben neves építészek közös állásfoglalást fogalmaztak meg. A Múzeum Liget terv felfüggesztését és újragondolását javasolják a döntéshozóknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!