2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Vannak helyek, ahol nem egyszerű iskolába menni

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 15:45, frissítve: vasárnap 16:20

Egyre nehezebben tudnak eljutni a szabolcsi kistelepüléseken élő diákok a környező városok iskoláiba. A kormány 2011 után megszüntette a normatív támogatást, így a buszoztatás költségei az önkormányzatokra hárultak, a szükséges forrást viszont sok falu nem tudja előteremteni. A volánbusz sem sűríti a járatokat, a vonat pedig drága.

A Szabolcs megyei Rákóczitanyán járt stábunk, ahol az iskolabuszokat a helyi önkormányzat biztosítja a tanulóknak, innen járnak be a vajai általános iskolába. Ez jelentős segítséget jelent a szülőknek, ugyanis nem mindenki tudná iskolába vinni gyerekét a 168 fős településről.

„Ez nekünk nagyon nagy segítség, mert nem tudnánk, semmiféleképpen megoldani, hogy a gyerekeket eljuttassuk az iskolába” – mondta az egyik szülő.

Ráadásul a buszokkal nem csak gyerekek utaznak, mert a Volán messze áll meg, a vonat pedig drága. A helyi lakosok igyekeznek is ezt kihasználni.

„Várom az első buszt, az negyed 8-kor indul, az alsó tagozatosokat szállítja, hát evvel bemegyek a bótba, gyógyszertárba, ha ügyes vagyok, akkor elérem visszafele a 3. buszt, ha meg nem,akkor vonattal jövök haza” – mondta Berki Lajos.

Nem ilyen szerencsések a Csongrád megyei zsákfalu, Magyartés lakói. Itt a gyerekek hiába várnak az iskolabuszra, csak a tömött Volán-busz érkezik. Miután az is ritkán közlekedik, a helyiek szerint van, hogy a kisdiákok egyáltalán nem tudnak időben beérni iskolájukba Szentesre.

„Vannak gyerekek, akik nem érnek be ezért, mert nyolckor elmegy a busz, és nekik korábban kezdődik a tanítás, meg van egy olyan is, hogy az előző busz, az 6 órakor van, és nagyon sok családnak el kell vinni a 6 órás busszal a gyerekeket és beadni ügyeletbe, mert nem tudja másként megoldani, hogy a gyerek óvodába vagy iskolába kerüljön” – nyilatkozta az egyik érintett szülő, Vida Katalin.

A környéken élőknek többször ígértek segítséget, de eddig nem kaptak. Pedig már az is segítene, ha sűrűbben járna a Volán-busz.

„Van egy-két járat, amely reggel üresen megy visszafelé. Így reggelente jó lenne, mert tényleg tömve van a busz, Nagytőkéről jön elsőként, ott felszállnak, majdnem, hogy tele jön a busz. Szerintem nagyon nem reménykedhetünk abban, hogy kapjunk még egy járatot, mert ez pluszköltség a Volánnak” – mondta Fekete Erika.

Korábban az állam finanszírozta a gyermekek iskolai utaztatását, ám ezt a forrást megszüntették a 2011-es köznevelési törvény után – emlékeztetett a Hír TV által megkérdezett oktatáskutató.

„Gyakorlatilag nincs mód arra, hogy az államköltségvetésből valamilyen csatornán keresztül az önkormányzatok költségvetés-támogatást kapjanak erre a feladatra” – értékelte a helyzetet Radó Péter oktatáskutató.

A szakértő szerint egyenként kellene megállapítani, hogy mely településeken van szükség iskolabuszra, majd központilag finanszírozni a rendszert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!