2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Van elég férőhely, jogos lesz a büntetés”

Hír TV

2018. július 17., kedd 20:54, frissítve: kedd 22:53

Elegendő férőhelyet biztosít a kormány a hajléktalanoknak - ezzel indokolta a szociális ügyekért felelős államtitkár, hogy hamarosan elzárással büntethetik azt, akit háromszor az utcán élésen kapnak a rendőrök. Fülöp Attila a Máltai Szeretetszolgálat szegedi egészségügyi központjának átadóján azt mondta: az új szabálysértési törvényben csupán pontosították az eljárást, és büszke arra a kilencmilliárd forintra, amit a kormány a hajléktalanok ellátásra költ.

Bocsánat, most egy hajléktalanátadón voltunk, ha ezzel kapcsolatban van kérdésük, akkor nagyon szívesen segítek - nem tartja a hajléktalansággal kapcsolatos kérdésnek a létminimum-számításra és a mélyszegénységre vonatkozó felvetéseket a szociális államtitkár. Fülöp Attila szerint nem érdemes összekeverni a statisztikákat, úgy fogalmazott, a rendszer nem teljes kapacitással működik, ezért elegendő a szálláshelyek száma.

A férőhelyek azok biztosítottak, 9800 átmeneti szálláshely, élleji menedékhely áll rendelkezésre, 7600 nappali menedék. Egyébként pedig azt láttuk, hogy a leghidegebb napokban, amikor a vörös riasztás életben volt, akkor 94 százalékos telítettséggel működött a rendszer, tehát azt látjuk, hogy a kormány biztosította az ellátórendszert, azt jövőben is biztosítani fogja - közölte Fülöp Attila.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője a szociális érzékenység fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ez az alászállás ünnepe. Vagy képesek vagyunk erre a krisztusi magatartásra, vagy az emberek ott a mélységben elpusztulnak. Én azt szeretném megköszönni, hogy vannak bátor emberek, akik lemennek és észreveszik ezeket az embereket - mondta Kozma Imre.

Szegeden harmincfős egészségügyi központot adtak át a fedél nélkül élőknek. Az alpolgármester szerint a kibővített kapacitás is kevés lesz a városban, ha a rendőri felszólításnak eleget téve, minden hajléktalan bevonul a szállókra.

Amennyiben a rendőri szervek valóban a feladatuknak megfelelően felszólítják a hajléktalanokat, hogy intézményekbe vonuljanak be, és ezt mondjuk ők jogkövető módon meg is tennék, akkor sajnos ez a kibővített kapacitás is kevés lenne itt Szegeden. Úgyhogy mindenképpen állami segítségre szorul ez a feladat, probléma, hogy még több férőhelyet tudjunk biztosítani a hajléktalanok számára - nyilatkozta Szentgyörgyi Pál.

Magyarországon jelenleg tízezret sem éri el a férőhelyek száma az átmeneti szállókon, miközben legalább hetvenezer ember él lakcím nélkül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!