2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Van, aki biztosan jól jár a panelbontással

2017. június 18., vasárnap 15:04, frissítve: vasárnap 16:08

A kivitelezők nyerhetnek csak a panellakások visszabontásával és új lakások építésével – a Látótér című műsorunknak nyilatkozó szakemberek szerint. A miniszterelnök még június elején jelentette be, hogy a régi panelokat visszabontanák, ha a lakók is beleegyeznek abba. A hivatalos indok az, hogy már élhetetlenek ezek a lakások. A műsorban megszólaló lakók viszont ezt cáfolják.

A 60-as éve óta csaknem nyolcszázezer lakás épült ezzel a technikával, vagyis ma minden ötödik magyar panellakó. Schwarc György egy negyedik kerületi tömbházban, 80 négyzetméteren lakik 30 éve.
A ’89-ben épült blokk már a panelek között is újszerűnek számított. Négy szobával, két WC-vel és viszonylag jó szigeteléssel. A látkép viszont sokaknak szúrja a szemét. A korábbi évek panelprogramja kevésnek bizonyult, így a kormány alaposan továbbgondolta a rekonstrukciós terveket.

„Itt most az a javaslat hangzott el, és szívesen vágnánk bele egy ilyen kalandba Önökkel, hogy valamelyik tízemeletes épületblokkot nézzük ki, és ha a lakókkal meg lehet állapodni, de kizárólag csak akkor, ha a lakókkal meg lehet állapodni, akkor egy visszabontási programot indítsunk meg” – mondta a tervekről Orbán Viktor kormányfő.

A kormányzati indok is egyszerű: a tizedik emeleten lakni 40 fok melegben vagy mínusz 20 fok hidegben, nem a legélhetőbb körülmény.

Breuer András több ezer lakás közös képviseletét látja el a fővárosban, csak itt, a telepen nagyjából négyszáz lakóval van kapcsolatban. Az általa kezelt házakra épp most szeretnének napelemet telepíttetni az ott élők. „Ezzel csak az nyerhet, aki a visszabontást csinálja, meg aki újat épít a kiköltözőknek, de a tulajdonosokat meggyőzni arról, hogy ez nekik jó, erősen kételkedem, hogy sikerülne” – vélte a szakember.

Lázár János szerint mégis sikerülne, hiszen a németek már több megoldást is alkalmaztak. Csakhogy ami az újraegyesítés után elnéptelenedő kelet-berlini külvárosban működött, az nem biztos, hogy működik Magyarországon is. 

„Nagyon fontos, hogy ott nem kellett új lakásokat ehhez építeni. Tehát hogy nem arról volt szó, hogy ki kellett költöztetni a lakókat valami egészen újba, mert az nagyon megdobta volna a költségeket, hanem optimalizálni lehetett. Egyes lakásokat részlegesen visszabontottak, nagyobb teraszokkal, jobb infrastruktúrával egy jobb lakókörnyezet volt, ez csökkentette is az elvándorlást egyébként, és ez egy viszonylag egyszerű, bár nagyon komplex rehabilitációs stratégia volt, ez nálunk sokkal nehezebb a tulajdonosi struktúra miatt” – értékelte a magyarországi helyzetet Kádár Bálint, a BME urbanisztikai tanszékének adjunktusa és a Kortárs Építészeti Központ elnöke.

A felújítás és átalakítás nélkül a lakótelepek napjai meg vannak számlálva, arra azonban nincs terv, hogy mi lesz azokkal, akik a bontás miatt elveszítik lakásukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!