2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Változik az ekáer

2015. február 22., vasárnap 19:05, frissítve: hétfő 11:51

Több ponton is változik az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer). A törvénymódosítást a parlament már elfogadta, a részleteket szabályozó miniszteri rendelet tervezete pedig már olvasható a kormány honlapján. Csak március 11-étől kell kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak.

Több nagy fogása is volt már az adóhatóságnak, mióta januárban elindult az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer. A NAV munkatársai legutóbb a Budapesti Nagybani Piacon ellenőriztek egy teherautót, mert az nem rendelkezett ekáer-számmal. A jármű okmányai szerint mandarint szállított Spanyolországból Szlovákiába, így nem volt egyértelmű, hogy mit is keres a rakománya Budapesten. Mivel a déligyümölcsből 12 tonna ismeretlen eredetű volt, ezért a helyszínen megsemmisítették. A NAV szóvivője szerint az ekáer-rendszer segítségével eredményesen vehetik fel a harcot a hús és a zöldségpiacokon rendszeresen felbukkanó úgynevezett utaztatásos áfacsalókkal. „Kockázatos élelmiszerek közé tartozik például az említett déligyümölcs szállítmány, de idetartoznak a húskészítmények, a tejtermékek, és hát volt olyan burgonyaszállítmány is, aminek az eseti érdekességét az adja, hogy a 75 tonna, szintén jelöletlen lengyel burgonya az épp az őstermelők kocsijába vándorolt át, amikor megjelentek a NAV munkatársai. És valószínű, hogy az a burgonyaszállítmány másnap már a nagybani piacon lett volna, mint magyar termék” – nyilatkozta Suller György Attila, Vám- és Jövedéki szóvivő.


Jelenleg még az ekáer próbaideje zajlik, de az Országgyűlés pénteken már pontosította is a rendszert. A részleteket a nemzetgazdasági miniszter rendelete szabályozza majd. „Több esetben könnyítést, egyszerűsítést tartalmaz várhatóan a miniszteri rendelet. A kockázatos termékek vonatkozásában viszont további szigorítások várhatók, éppen az adóelkerülés megakadályozása érdekében. A törvényjavaslat tartalmazza még a kockázati biztosítéknyújtási kötelezettség határidejének 2015. március 11-ére, a határidejének változását” – fogalmazott Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

A módosítások alapján csak március 11-étől kell első alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. A köztartozásmentes adózók azonban mentesülnek a biztosíték megfizetése alól. Az ilyen cégek február 28-áig kérhetik felvételüket a NAV nyilvántartásába. „A jövedéki termékeknek a szállítására például nem kell a jövőben sem EKÁER-számot kérni, és ez még tovább fog bővülni. Az egyéb mentesség sem úgy van, hogy csak bead valaki egy kérelmet, hogy ő nem szeretne ekáer-számot kérni, hanem meghatározott feltételeknek kell megfelelni, és csak a meghatározott feltételek megléte esetén kérheti majd ezt az adott mentességet. Hozzáteszem, hogy ezt ráadásul nem is a miniszter, hanem az adott megyei adóhatóság fogja majd eldönteni, hogy az jogos vagy nem” – nyilatkozta Tállai András parlamenti államtitkár.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezerről egymillió forintra nő a bejelentési kötelezettség határa a kockázatos élelmiszereknél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!