2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Válogatott katonák szolgálhatnak Kurdisztánban

,

2015. március 20., péntek 07:19, frissítve: péntek 12:10

Három magyarországi alakulatból válogatják ki azokat a katonákat, akik Kurdisztánba utazhatnak az Iszlám Állam elleni koalíciós hadműveletek támogatására – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a feladatra alkalmas katonák rendszeresen gyakorlatoznak más országok egységeivel, és külföldi missziókban is részt vettek. Az Országgyűlés áprilisban dönthet Magyarország iraki szerepvállalásáról, a magyar katonák őrző-védő feladatokat látnának el Kurdisztánban.

Az MSZP frakciója pénteken tárgyal az Iszlám Állam elleni esetleges katonai szerepvállalásról, de végleges döntést valószínűleg nem hoznak. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: több forrást kellene biztosítani a terrorelhárító szervek működésére, különösen az internetes szűrésre.

A Külügyminisztériumban tájékozódott az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalásról az Együtt. Az egyeztetés után az ellenzéki párt képviselője azt mondta, a terroristák elleni fellépés európai ügy, így alapvetően támogatják a kormány elképzeléseit, ám a tervezett misszió részleteiről pontos tájékoztatót kérnek Szijjártó Péter külügyminisztertől. Szelényi Zsuzsanna ugyanakkor elmondta, a kormány külpolitikáját alapvetően elhibázottnak tartják.

„Mindazon szövetségesi együttműködésekben, amelyek arra szolgálnak, hogy Európát megvédjék, az Európa ellen folytatott terrorizmus ellen fellépjenek, abban Magyarországnak részt kell vállalnia. Ezért fontoljuk azt meg, hogy támogatjuk a kormány kezdeményezését, alapvetően elvi alapon. Mindazonáltal nagyon fontos, hogy a tervezett misszió részleteiről is nagyon pontos tájékoztatást kapjunk” – fogalmazott az Együtt országgyűlési képviselője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!