2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Választás: ketyeg az óra a külföldön élő magyaroknak

Hír TV

2018. március 30., péntek 21:46, frissítve: péntek 23:12

Szombat délután 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe azok, akik a választás napján nem lesznek Magyarországon. A külföldön dolgozók csak kijelölt konzulátusokon, követségeken szavazhatnak, ami akár több száz kilométeres utazást is jelenthet. Ezért a Momentum és egy civil szerveződés is telekocsis szolgáltatással segíti a külföldön élőket.

Sándor Péter 4 éve Brüsszelben él és dolgozik. Április 8-án szavazni is ott fog a helyi nagykövetségen. „Ez a rendszer, hogy át lehet jelentkezni. Voltaképpen az internetes felületen kell ezt kérni, és nagyon egyszerűen, egy-két nap alatt ez megvolt, kaptam visszajelzést e-mailben. Ez nagyon sokban leegyszerűsíti a dolgokat, ez az embert ösztönzi arra, hogy szavazzon” – mondta.

Egy másik a Hír TV-nek nyilatkozó férfi Németországból látogatott haza, azonban több száz kilométert kellene utaznia, hogy voksolhasson, ezért elment a kedve attól, hogy éljen a választójogával.

„Nekem az 700 kilométer, onnét ahonnan lakom. Nekem Berlinbe elmenni, az 700 kilométer. Olyan mintha félútra hazajövök, meg regisztrálni is kellett és ráadásul az sem volt egyszerű, mert megpróbáltam” – mesélte.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de április 8-án külföldön tartózkodó állampolgárok kijelölt követségeken, konzulátusokon szavazhatnak, ha kérik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A regisztráció határideje szombaton 16 órakor lejár.

„Az elszakított részeken élők ezt sokkal könnyebben megtehetik, de a Nyugat-Európában dolgozók egyszer kell, hogy megtegyék ha a Jobbik kerül kormányra, hiszen mi az e-szavazás bevezetésével egy sokkal emberbarátabb, 21. századi módszertanát vezetjük be a szavazásnak” – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

A Momentum telekocsis applikációt készített, hogy a külföldön dolgozók könnyebben és olcsóbban juthassanak el az urnákig.

„A mi alkalmazásunk főleg olyan embereknek segít, akik nem abban a városban laknak, ahol a külképviselet van, mondjuk Brightonban laknak, és nem Londonban. Bízunk abban, hogy több ezren fogják letölteni, még pontos számokat nem tudunk, de az alkalmazás mindenki számára elérhető, napok óta” – mondta Hajnal Miklós, a párt szóvivője.

Nemcsak a pártok buzdítják szavazásra a külföldön élőket. Az Ittszavazok.de internetes oldalon a Németországban élő magyaroknak adnak segítséget a regisztrációhoz és a külképviseletekre való eljutáshoz. Míg négy éve 28 ezren voksoltak külföldön, idén már több mint 49 ezren jelezték, hogy külképviseleten szavaznának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!