2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Vadkárra is kiterjeszthetik a kötelezőt

2015. július 14., kedd 21:26, frissítve: kedd 21:36

Vadkárra is kiterjeszthetik a gépjárművek kötelező biztosítását. A javaslatot az új vadgazdálkodási törvénybe építenék be, amelynek koncepciójáról a napokban zárult le a vita, és várhatóan 2016-től lép életbe. A Magyar Nemzet arról írt: a kormány nyitott a kezdeményezésre.

Évente több ezer olyan balesetet regisztrálnak, amikor autós ütközik egy elé ugró vaddal. Ha a sofőr a hibás és rendelkezik kötelező gépjármű-biztosítással, akkor az okozott kárt a biztosító fizeti. „Amennyiben egy ilyen vadkárütközés, elütés történik, és kimutatható, bebizonyítható, hogy a gépjárművezető volt a vétkes, akkor egyértelműen a kgfb-biztosító kifizeti az autós okozta kárt. Amennyiben az illető gépjárművezető, gépjármű-tulajdonos rendelkezik casco biztosítással abban a biztosításban benne van a vadkár okozta kár is” – mondta a Hír TV-nek Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője.

A vadásztársaságok szerint ugyanakkor az esetek többségében nem lehet utólag megállapítani, hogy az autós volt-e a hibás. Ezért sok a pereskedés és az is gyakran előfordul, hogy végül senki sem téríti meg nekik a vadkárt. Amennyiben az autós cascóval is rendelkezik, akkor a biztosítási összeg és a valós kár közötti különbözetet a vadásztársaságtól követelhetik. A kamara ezért éves szinten néhány ezer forintos kiegészítő biztosítás bevezetését javasolja, így: „a vadban keletkezett kárt kifizeti a biztosító, és kifizetné az autóban keletkezett kárt is, tehát mindenképpen egy megnyugtató megoldás születne. És hogyha az Európai Unió tagjai vagyunk, és, ugye, most már évek óta törekszik a jogalkotás az európai uniós jogszabályok harmonizációjára, akkor ugyan már miért kell nekünk ebben unikumoknak lenni, kívülállónak lenni” – nyilatkozta Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogtanácsosa.

A teherfuvarozók bizonyos feltételekkel támogatják az ötletet. „Egy alacsony kiegészítő díj, az beleférhet, hangsúlyozom, a tehereseknek és a buszosoknak, személyautók esetében ez nyilván másképp jelenik meg, mert rájuk vonatkozóan ma is létezik ilyen biztosítás, fakultatívan” – mondta Peredi Péter, a  Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

A biztosítók egyelőre nem tervezik új, vadkárra vonatkozó kiegészítő biztosítás bevezetését, de a Magyar Nemzet szerint a kormány nem zárkózik el az ötlettől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!