2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Utólag íratja törvénybe saját igazát Orbán Viktor

Hír TV

2018. június 29., péntek 12:16, frissítve: péntek 17:29

Utólag íratja törvénybe saját igazát Orbán Viktor. A mostani választáson egy mandátumot bukott a Fidesz az érvénytelen levélszavazatok miatt, legközelebb azonban már nem csak a hivatalos, kifejezetten erre a célra adott borítékban lehet visszaküldeni a határon túli voksokat. A kormánypártok az aláírásgyűjtés és a plakátolás szabályait is szigorítanák a választási törvényben.

2022-ben a határon túli magyarok levélszavazata akkor is érvényes lesz, ha azt nem a Nemzeti Választási Iroda hivatalos borítékjában küldték vissza. A Fidesz idén egy mandátumot bukott amiatt, hogy a Kúria a borítékok miatt érvénytelenített 4300 levélszavazatot. A döntést Orbán Viktor úgy minősítette, hogy a legfelsőbb bírói fórum súlyosan beavatkozott a választásokba.

„Ez is a Fidesz érdeke. Nem azokat a választási visszaéléseket vizsgálja vagy oldja meg tulajdonképpen a javaslat, amelyek országszerte kerültek elkövetésre a kormánypártok érdekében, ez bizton állítható, hanem tulajdonképpen csak ezt a kérdést próbálják ezáltal kezelni” – jelentette ki az MSZP-s Varga László.

Az aláírásgyűjtésen a kormánypártok szigorítanának. A közforgalom számára nyitva álló magánterületeken, például az áruházi parkolókban, a tulajdonosok hozzájárulása kell a jövőben egy-egy ilyen akcióhoz. A Momentum szerint a Fidesz az utcai politizálást igyekszik korlátozni.

 „Azt tudjuk tenni, hogy ezt a törvényt nem fogjuk fel szentírásként. Tehát nyilvánvalóan egy törvénynek csak akkor van értelme, hogyha azt be is tartatják. Én kíváncsi leszek arra, hogy ki lesz az első rendőr, aki elvisz majd minket egy parkoló elől vagy elvisz minket egy piacról vagy bármilyen olyan területről, amit esetleg egy törvényben meghoznak. A Fidesz most éppen túlfeszíti a húrt, és nyilván egy törvényben bármit be lehet tiltani, most a kétharmadukkal azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, de majd meglátjuk, hogy a gyakorlatban ezt be is tudják-e tartatni” – fogalmazott a Momentum szóvivője, Hajnal Miklós.

A plakátoláson is szigorítana a fideszes javaslat. A vadplakátolást lényegében megtiltaná, minden kihelyezéshez a felület tulajdonosának írásbeli hozzájárulását kell majd beszerezniük a pártoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!