2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Utcára vonultak az egészségügyi dolgozók

2015. május 13., szerda 07:02, frissítve: szerda 15:18

Fekete és fehér ruhában demonstrált Budapesten több ezer egészségügyi dolgozó. Az egyik menet a Hősök teréről, a másik pedig a Clark Ádám térről indult a Parlament, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé. Egyebek közt béremelést és életpályamodellt követeltek. Petíciójukat az egészségügyi államtitkár személyesen vette át, Zombor Gábor azt ígérte, azokat a követeléseket, amelyek rajta múlnak, teljesíteni fogja.

Fél 5-re hirdetett demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a Hősök terére. A tüntetésre csaknem hatezren jöttek el, orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók. „Most eljutottunk erre a pontra, ezt is meg kellett élni. Még soha nem tüntettünk. Most megpróbáljuk, hátha többet érünk” – mondta Gombásné Juth Magdolna. A szónokok a Hősök terén arról beszéltek, hogy elkötelezettek a betegek, az ellátásbiztonság iránt, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

A Hősök téri tüntetéssel egy időben Budán, a Clark Ádám téren is gyülekeztek a tüntetők. Itt fekete ruhát húztak a szakdolgozók. „Kevesen vagyunk, ebből kifolyólag rengeteg a túlóra, amit nem tudnak kifizetni – nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert nincsen belefektetve pénz az egészségügybe. Nem a kórházak hibája, akik nem fizetnek túlórát, hanem a legfelsőbb szintről nem kapunk elég anyagi támogatást. Nincs pénz és nincs nővér” – mondta Sándor Mária ápolónő.

A két demonstráló tábor egy időben indult a Parlamenthez és az egészségügyi államtitkárságra. A Parlamentnél 12 pontos petíciót adtak át, amelyet Kövér László házelnöknek címeztek. Egyebek közt azt szeretnék, hogy az egyszázalékos személyijövedelemadó-csökkentésre szánt pénzt a kormány inkább az egészségügyre fordítsa.

„Nagyon kis összeget jelent, de összességében ez 120 milliárd forint egy évben, ami pontosan elegendő lenne ahhoz, hogy a magyar egészségügyben elindítható legyen egy olyan felzárkóztatás – a bérek, jövedelmek tekintetében –, ami lassan közelíthetne ahhoz az átlaghoz, ami Magyarországon elfogadható és elismerhető jövedelmet jelentene” – fogalmazott Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az egészségügyi államtitkár már személyesen vette át petíciójukat, illetve életpályamodell-tervezetüket. Az egészségügyi államtitkár igazat adott a tüntetőknek és azt ígérte, megpróbálja teljesíteni a követeléseket. „Rajtunk nem fog múlni. Én ígérem önöknek, hogy ami az én és munkatársaim hatáskörébe tartozik, abban mindenféleképpen segíteni fogunk és megállapodunk. Ami nem a mi hatáskörünkbe tartozik, azt meg igyekszünk képviselni” – nyilatkozta Zombor Gábor.

Az államtitkár a jövő héten folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!