2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Újra tiszta a víz Dél-Békésben

Hír TV

2017. október 20., péntek 06:54, frissítve: péntek 12:59

Több mint egyéves szünet után ihatnak újra tiszta vizet az újkígyósiak. A dél-békési településen egy tisztítóberuházás alatt fertőzte meg egy baktérium a vezetékeket. A kivitelező hibázott, ezért most kötbért követelnek.

Kedd óta tiszta ivóvizet ihatnak az újkígyósiak. A Békés megyei településen is százmilliókból korszerűsítették az ivóvízrendszert, ami már évekkel ezelőtt elkészült, de egy bakteriális fertőzés miatt csak most vált használhatóvá.

„Néhány évvel ezelőtt ha megnyitottuk a csapot, tejszerű víz folyt belőle, olyan, mintha tejeskannát mostunk volna ki. Amióta a felszerelték a minőségjavítót, vagy nem tudom minek mondják ezt, azóta megváltozott. Azóta személy szerint nekem nincsen panaszom” – mondta az egyik helyi lakos.

Az uniós támogatású víztisztító beruházásokra az ivóvíz arzénmentesítése miatt volt szükség. A dél-békési projektben három település vett részt, de az újkígyósi vízből tavaly csak fél évig ihattak a helyiek. A projekt kivitelezése is négy hónapot csúszott, ezért kötbért kérnek a kivitelezőtől.

„Ezt bírósági úton tudjuk érvényesíteni. Ami az újkígyósi rendszerben meghibásodott, alkalmatlan volt ebben az állapotában az egészséges ivóvíz biztosítására, így az üzemeltető kénytelen volt az Alföldvíz Zrt.-től vásárolni, piaci alapon, egészséges ivóvizet. Ezt szolgáltatta Újkígyóson, és ennek napjainkig, tehát a garanciális hiba elhárításáig, az eredményes fertőtlenítésig, úgy tudom, hogy harmincmilliót meghaladó többletköltsége van. Ezt is természetesen érvényesíteni kívánjuk” – ismertette Nagy Béla György, a Dél-békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke.

A szakember szerint a kormányközeli kivitelező hibázhatott, a cég egy fióktelepe a szomszédos Pusztaottlakán, Simonka György fideszes országgyűlési képviselő falujában is megtalálható. A rendszer biztonságos üzemeltetéséhez a kivitelező megrendelésére újabb milliós munkálatokra is szükség volt.

„Meggyőződésünk, hogy ez a rendszer most már olyan állapotba került, hogy tartósan, biztonságosan tud üzemelni. Itt volt egy probléma, amelynek a feltárása, kiküszöbölése hosszabb időt vett igénybe, de a problémát feltártuk közösen a kivitelezővel, a kivitelező a szükséges munkálatokat elvégezte, és biztonsági elemeket is épített a rendszerbe” – mondta el a Gyulai Közüzemi Kft. főmérnöke, Virányi István.

Hogy pontosan mennyibe kerültek az utólagos munkálatok, azt sem az ivóvíz-minőségjavító társulás, sem az üzemeltető nem tudta megmondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!