2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újra nekifuthat az Orbán-kormány az olimpia rendezésének

Hír TV

2018. április 13., péntek 18:58, frissítve: péntek 19:25

Ezt írja a Magyar Narancs. Az előkészületek ugyanis nem álltak le, és a Hír TV-nek nyilatkozó sportközgazdász szerint egy esetleges népszavazás most sikerrel záródhat a kabinet számára.

Negyedmilliónál is több budapesti támogatta alig több mint 1 éve a népszavazási kezdeményezést a budapesti olimpiáról. A később párttá alakult Momentum Mozgalom sikere hatására a kormány meghátrált – visszavonták a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére benyújtott pályázatot.

Az előkészületek azonban nem álltak le, a sportért felelős államtitkár már napokkal később jelezte, hogy a sportlétesítmények egy részére az ötkarikás játékoktól függetlenül is szükség van, és a pályázat visszavonása előtt is figyeltek erre.

– Természetesen mi sportállamtitkárság és a kormány is úgy dolgozott, hogy olyan költségek valósuljanak meg, ami független az olimpiától – mondta Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

A Magyar Narancs most arról ír, a kétharmados győzelem újra lehetőséget adhat a Fidesznek, hogy felmelegítse Orbán Viktor eddig tabunak számító álmát.

A legkorábbi céldátum 2032 lehet, mivel a 2024-es olimpia párizsi és a 2028-as játékok Los Angeles-i helyszíne már eldőlt.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint ha lesz is újra rendezési szándék, azt mindenképpen népszavazásnak kell megelőznie – ami megfelelő üzenettel akár sikeres is lehetne.

– Ha mondjuk egy ilyen népszavazás megkapná azt a kommunikációs támogatást, amit ugye látunk hogy a kormány tud mozgósítani a saját üzeneteinek célba juttatásához, akkor szerintem nagyon jó esély van arra, hogy ez a népszavazás sikeres lenne, és azt a szavazók többsége támogatná az olimpia megrendezését – nyilatkozta a sportközgazdász.

A sportdiplomáciai előkészületek is folytatódtak. Jövőre Budapest lesz Európa sportfővárosa, a cím pedig Gian Francesco Lupatelli, az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségének elnöke szerint az új olimpiai pályázatnál is segítség lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!