2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Újabb női államtitkárt nevezhetnek ki az EMMI-ben

Hír TV

2018. április 27., péntek 12:28, frissítve: péntek 17:07

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezetője válthatja Ónody-Szűcs Zoltánt az egészségügyi államtitkári poszton – értesült a kormányközeli sajtó. A leköszönő államtitkár nem kommentálta az utódlására vonatkozó kérdéseket. Ónodi-Szűcs Zoltán egyébként sikeresnek tartja az elmúlt évek munkáját, a problémákról szóló híreket pedig a választási kampánynak tudja be.

„Az a fajta folyamat, ami elkezdődött 2010-ben, továbbra is folytatódni fog” – így reagált a Fidesz újabb választási győzelmére a Kórházszövetség egri jubileumi kongresszusán az egészségügyi államtitkár, akinek a távozását a sajtó már kész tényként kezeli.

A kormánypárti Magyar Idők szerint az utódja a Heim Pál gyermekkórház vezetője, Nagy Anikó, aki a harmadik női államtitkár lehet az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Ónodi-Szűcs Zoltán a Hír TV-nek azt mondta, mindenkit arra kér, hogy várják ki türelemmel a hivatalos bejelentést, mert ő is ezt fogja tenni.

Az államtitkár sikeresnek tartja az elmúlt időszakot – azt hangoztatta, hogy rövidebbek lettek a várólisták, nőtt a dolgozók bére és lassult az egészségügyi dolgozók kivándorlása. A negatív híreket A választási kampánynak tudja be.

„Én azon meglepődtem, hogy ahogy lement a választás következő két hétben minden kórház rendeben működött, nem volt semmi baj” – mondta.

A rendszerben persze azért lehetnek anomáliák – tette hozzá az államtitkár arra a videóra reagálva, amely a napokban jelent meg egy borsodi mentőautó állapotáról. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint 2010-ig a flotta folyamatosan öregedett, azóta viszont példaértékű a járműpark modernizálása.

Ónodi-szűcs Zoltán azt ígéri, a TASZ által kiperelt kórházi fertőzések részletes adatait nyilvánosságra hozzák. Ugyanakkor továbbra is úgy véli: azokat a laikusok könnyen félreértelmezhetik.

„Minden országban a dolog úgy kezdődik, hogy először csak aggregált szinten adtunk ki adatokat. Az, hogy hány fertőzés van az országban, az most is rendelkezésre áll, bárki megtekintheti. Amitől mi elzárkóztunk, az az, hogy ezek intézményi szinten látszódjanak, mert ez a fajta folyamat minden országban így kezdődött. Az a fajta rendszer, ami nálunk van, az nem nagyon működik Európában ilyen felbontással, mert minden politikai erő fél annak a tartalmától, mert nagyon nehéz értelmeznie a lakosságnak, de miután ez a döntés, ki fogjuk adni az adatokat” – fejtette ki.

A Kórházszövetség elnöke megköszönte az államtitkár munkáját, ugyanakkor emlékeztetett, volt olyan ügy amiben végül elmaradt a megegyezés.

„Én egyetlen dolgot sajnálok. Szóba jött a kancelláriarendszer, a pénzügyi dolgozók helyzete, ezekből a dolgokból jót lehetett volna kihozni. Kevés időt szántunk erre, hogy ezt kibeszéljük, tehát a végén még azt is el tudom képzelni, hogy egy jól működő rendszer lehetett volna. Egy tanulság van, hamar abbahagytuk a beszélgetést” – vélekedett Svébis Mihály.

A leköszönő államtitkár arra számít, hogy a 2019-es önkormányzati választások miatt, a következő hónapokban a média és az ellenzék csatatérként használja majd az egészségügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!