2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újabb kiskaput zárt be az Országgyűlés

,

2015. március 17., kedd 18:00, frissítve: szerda 07:12

Újabb kiskaput zárt be az Országgyűlés a vasárnapi zárva tartást előíró törvényben. A képviselők kiterjesztették a korlátozást azokra az áruházakra, amelyek egyszerre minősülnek kis- és nagykereskedőnek – a sajtó csak lex Metróként emlegeti a szigorítást. Azok az üzletek is lehúzhatják a rolót a hét utolsó napján, amelyek benzinkutak területén működnek, a töltőállomások saját boltjai ugyanakkor vasárnap is nyitva maradhatnak.

A 100 százalékos bérpótlék azoknak a kereskedelmi dolgozóknak jár, akik olyan boltban dolgoznak, amelyik csak adventkor és az év egy tetszőleges vasárnapján van nyitva, vagyis évente legfeljebb öt alkalommal. A többi vasárnapra – ahogy eddig is – 50 százalékos pótlék jár.

– Kérdezem tehát a Tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/2413/11. sorszámú egységes javaslatot? Kérem, most szavazzanak!
– Igen! Igen! Nem!
– Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 138 igen szavazattal, 37 ellenében, 1 tartózkodással elfogadta – jelentette be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Az Országgyűlés a nyitva tartás szabályain is szigorított. Azok a boltok sem lehetnek nyitva a hét utolsó napján, amelyek egyaránt foglalkoznak kis- és nagykereskedelemmel, és azokat is be kell zárni, amelyek benzinkút területén üzemelnek, de nem árulnak üzemanyagot.

A szakszervezetnél úgy tudják, hogy a bolthálózatok arra várnak, hogy kiderüljön, miként alakul a forgalmuk. „Általában a vasárnappal nem vagyunk elégedettek. Itt azért ezt jobban át kellene tekinteni, a munka törvénykönyve módosításánál mi teszünk rá javaslatot, hogy szabályozzuk újra a vasárnapot. A vasárnap legyen általános pihenőnap és ha valaki dolgozik, akkor az igenis kapjon 100 százalékot. Ne csak öt napra, hanem a többi napra is, hiszen lehet dolgozni az év összes többi vasárnapján, csak a bolt nem lehet nyitva” – mondja Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviselet ezért folytatni akarja a minisztériummal a Munka törvénykönyvéről szóló tárgyalásokat. Azt akarják, hogy a 100 százalékos bérpótlék valamennyi munkavállalónak járjon, a próbaidőszak hosszát pedig hat hónapról három hónapra csökkentsék, ahogy ez korábban is volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!