2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Ugye a kamerát kikapcsolják?” – Négyszer annyiba kerül a vb

2017. április 1., szombat 10:18, frissítve: szombat 15:56

Két év alatt megnégyszereződtek az idei vizes vb költségei. Gyárfás Tamás, az úszószövetség volt elnöke 2015-ben még 25 milliárd forintról beszélt. Célpont című műsorunk a szervezők, építők között baráti cégeket és indokolatlanul elszállt költségeket talált. Miután a kormány tucatnyi jogszabályba dugta el a finanszírozás különböző tételeit, arról nem készült átlátható kimutatás.

Két éve ugrott be Magyarország Mexikó helyére a 2017-es vizes világbajnokság rendezőjeként.

„85 millió dollár a keretösszeg, amiben benne van az uszoda, benne van minden” – mondta akkor Gyárfás Tamás.

Forintra átszámítva 25 milliárd forint lenne az a keretösszeg, amelyet 2015-ben említett az úszószövetség akkori elnöke. Gyárfás Tamást időközben eltávolították székéből, de a vébé szervezőbizottságában végül maradhatott, a költségek pedig megnégyszereződtek.

– Most nincs miről beszélni. Az sokkal észszerűbb, hogyha itt átbeszéltük…

– Én költségekről szeretnék beszélni, arról viszont már van mit beszélni.

– Az nem én vagyok, én egy forintot nem írhatok alá, az nem én vagyok.

– Aha.

– Tehát pénzügyi kérdésekben én nem vagyok illetékes.

A vb egyik attrakciója az óriás toronyugrás lesz, amelyet a Dunán rendeznek majd, szemben a Parlamenttel. A költségeket 1,4 milliárd forintra becsülték, a végső összeg közel hárommilliárd lett. A kivitelező a kormány egyik kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Kft.

„Egy ilyen patthelyzet vagy kényszerhelyzet, amikor kénytelen az ajánlatkérő az adott viszonyok között megadni azt a magasabb árat vagy megemelni a fedezetet” – mondta el egy akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, Kovács Péter.

Az idő annyira sürgette a kormányt, hogy az Országgyűlés külön törvényt hozott a vizes vb létesítményeinek fejlesztéséről. A versenyt nem mellőzték, minimum három vállalkozás közül kellett kiválasztani a nyertest. De azt a parlament a kormányra bízta, hogy mely cégek közül mazsolázik. A beruházó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyílt közbeszerzés helyett tárgyalásos eljárást alkalmazhat. Így építhette meg a központi uszodát a Market Zrt. A cég azé a Garancsi Istváné, aki a miniszterelnök egyik kedvenc focicsapata, a Videoton tulajdonosa.

A Duna Aréna költségvetése is elszállt – mondja az Átlátszó.hu újságírója.

„A Dagálynál arról volt szó, hogy nyolcmilliárd forintba fog kerülni, a nyertes közbeszerzés 38 milliárdról szólt, most olyan 49 milliárdnál tartunk. Hogy ez mennyire piaci, azt nehéz megállapítani, mert ugye mindig tudnak valamilyen indokot felhozni, hogy pótmunkák, satöbbi, de felmerül az a kérdés, hogy ha időben kiírták volna a közbeszerzést, akkor meg lehetett volna hívni több ajánlattevőt, nagyobb lett volna a verseny, és akkor sikerült volna olcsóbb ajánlatot kicsikarni” – mondta el a portál újságírója, Erdélyi Katalin.

A szállásköltségek megduplázódtak, három helyett hatmilliárdból altatja Magyarország a vb-re érkező versenyzőket, sportvezetőket, szponzorokat. A Margit híd lábánál található szállodahajó máltai zászló alatt hajózik – akárcsak az offshore cégek. Az üzemeltető alig ismert a szakmában, az állam mégis az eredetileg tervezett 102 millió forint helyett 357 millió forintra szerződött vele. A cégnek az utóbbi két évben összesen nem volt annyi bevétele, mint amennyit a vizes vb-re kap a magyar adófizetőktől.

– 102,6 millió forint volt, és ez hogy ugrott 357,2-re?

– Ugye a kamerát kikapcsolják?

A vizes vb rendezvényeit Rogán Antal és Szijjártó Péter jó barátja, Kuna Tibor egyik cége szervezi.

A biztonságra másfél milliárdért az a Valton Security ügyelhet majd, amely rendszeresen biztosít fideszes és kormányzati rendezvényeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!