2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Úgy tudósíthat a sajtó, ha egy indítványt terjeszt elő a bírónak

Hír TV

2018. július 3., kedd 20:00, frissítve: szerda 07:05

Az új Büntető Eljárásjogi Törvénnyel sem változik, hogy akik nem járultak hozzá, azokról nem készíthető kép és hangfelvétel a tárgyalótermekben. Újdonság viszont, hogy az úgynevezett előkészítő ülésről is lehet majd tudósítani. A tárgyalásokon való részvétel viszont engedélyhez kötött lett.

Július elsejétől annak a sajtóorgánumnak, amely egy tárgyalásról tudósítani szeretne, a bíró felé indítványt kell előterjesztenie, és minden megjelentnek személyigazolvánnyal kell igazolnia magát. Ennek elmaradása esetén a bíró megtagadhatja a részvételt.

„A megjelenéssel egyidejűleg kell közölni a nevet, tehát a személyt, aki tájékoztatni kíván. Hogyha nem természetes személy nevében jár el, hanem a Hír TV vagy más csatorna, akkor ennek a megnevezését, elérhetőségét, illetőleg azt, hogy a nyilvánosságot hogyan, milyen média tartalomszolgáltató, vagy egyéb szolgáltató útján kívánja tájékoztatni” – magyarázta a Pécsi Ítélőtábla elnöke, Makai Lajos.

Kisebb jelentőségű egy vádlottas ügyben a bíróság előkészítő ülést tart. Ha vádlott beismerte tettét egyezség lehet a vádlott és az ügyész között, amit a bíró jóváhagyhat. A sajtó ezekről az ülésekről is tudósíthat.

„Az előkészítő ülésen is jelen lehetnek, hiszen ez egy olyan nyilvános ülés, amelyre a tárgyalásra vonatkozó szabályok irányadóak, így tudósíthatnak ezekről az előkészítő ülésekről is. Ezen kívül nem változott az a korábbi szabályrendszer és gyakorlat, amely a kép és hangfelvétel készítésére vonatkozó szabályokat, bírói engedélyeket érintette. Így a vádlott, a hallgatóság, a tanuk, illetőleg a BV részéről érkező kísérő személyekre vonatkozóan kizárólag az ő hozzájárulásukkal készíthető kép és hangfelvétel” – így a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője, Barkaszi Attila.

Nem változott viszont, hogy azok, akik ehhez nem járultak hozzá, és sérelmezik a tudósítást, polgári peres úton érvényesíthetik jogaikat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!