2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Turistaházakat fejleszt a kormány

Hír TV

2017. november 6., hétfő 22:41, frissítve: hétfő 22:43

Már javában tart a kormány turistaház-fejlesztési programja – állítja az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Nyár végén még volt olyan helyszín, ahol egy kapavágás sem történt a tervezett beruházásokból. Révész Máriusz egy Börzsönyben tartott eseményen közös faültetésre invitálta a Hír TV munkatársát.

Bükkcsemetéket ültetnek a Börzsönyben a Szentgyörgyi István Általános Iskola diákjai. Még mindig a 2014. decemberi jégtörés okozta károkat számolja fel az erdőt gondozó Ipoly Erdő Zrt. Most a csemeteültetés utolsó fázisára kerül sor.  

„Körülbelül 2000 hektár területet érintett a Pilishez hasonlóan. Ez egy rendkívüli méretű jégtörés, kb. 200 ezer fa tört össze, itt a különböző kárformák igen szemléletesen láthatóak” – mondta a vezérigazgató, Kiss László.

A munkában a kormány részéről Révész Máriusz vett részt. Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Hír TV riporterét is bevonta a faültetésbe.

A faültetésen és erdőrehabilitáción kívül a kormány a turistaházak felújítására is költ. Idén több mint 2 milliárd forintot szántak erre a költségvetésből. Jövőre pedig további 1 milliárdot.

„75 turistaházat sikerült megújítani, sikerült átadni, sikerült újra 25 turistaházat építeni, 38 teljesen új kilátó épült, és 32 kilátót újítottak fel. Fontos, hogy a turisztikai látnivalókat megfelelő állapotba hozzuk, hiszen ezt az egész természetjárást nyugodtan mondhatjuk, hogy trendivé kellene tenni. És a koszos intézményekbe nem jár már senki. Az erdészetek és a nemzeti parkok itt jó úton vannak” – jelentette ki a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos.

Hangsúlyozta: 2010 óta összesen 16 milliárd forintot költött a kormány ezekre a beruházásokra. Arról viszont nem volt szó, hogy elkezdődött-e már a mátrai Hidegkúti Turistaház vagy a galyatetői Vasas Síház felújítása – ezekre a kormány még 2013-ban csoportosított át kétmilliárdot a költségvetésből, nyáron viszont több cikk is megjelent arról, hogy nem kezdődtek meg a munkálatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!