2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Tüntettek az ESZOSZ-károsultak, kártérítést követelnek

2015. augusztus 26., szerda 19:25

Debrecenben demonstráltak az ESZOSZ-károsultak. Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet 2800 hátrányos helyzetű embernek kínált munkát tavasszal uniós forrásból. Az azóta eltelt hónapok során munkaszerződést ugyan kaptak, de munkát nem. Ezért most a kormánytól követelnek kártérítést.

Táblákkal üzentek a kormánynak a demonstráción összegyűlt ESZOSZ-károsultak. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből érkeztek a megmozdulásra. Volt, aki több tíz kilométert utazott. „Ettől a mai demonstrációtól azt várjuk, hogy megmozdul valami a kormányban és segít rajtunk, mert három hónapja nem kapunk egy fillért sem, lassan éhezni fogunk. Jön az iskola, a gyerekeket nem tudjuk beiskolázni, az albérletből ki fognak minket tenni, és most rengetegen vagyunk. Három megyéből vagyunk itt, nem húszan-harmincan, mint az elmúlt tüntetésen. Bízunk benne, hogy a tömegek meg fogják mozdítani a kormányt” – mondta Tóthné Gábor Ildikó fő szervező.

Sokan már most is kölcsönökből, hitelből élnek. A károsultak nagy része azonban jelenleg az iskolakezdéstől fél leginkább. „Két és fél hónapja fizetést nem kaptunk, és nem tudunk miből megélni. Itt az iskoláztatás, az óvodáztatás, nem tudjuk miből a gyerekeket elindítani az iskolába, a megélhetésünk egyenlő a nullával” – mondta egy károsult.

A nyírbátori kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a legtöbben azért nem tudnak most dolgozni, mert még mindig nem tudták felbontani a munkaszerződésüket az ESZOSZ-szal. „Örültünk neki, hogy ennyi ember fog dolgozni, most el vagyunk keseredve, mert ellátás nélkül maradtak az emberek, nincs pénzük, nincs mit enniük” – mondta Márton József.


Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet tavasszal még  2800 hátrányos helyzetű embernek kínált munkát uniós fejlesztési forrásokból, de aztán az ígéretekből semmi sem valósult meg. A nagyobbik kormánypárt frakciója korábban már felszólította a hatóságokat, hogy gyorsítsák fel az ESZOSZ vizsgálatát és találják meg a felelősöket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!