2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tüntettek a lakhatás helyzete miatt a fővárosban

2017. október 14., szombat 16:47, frissítve: szombat 22:31

Szociális bérlakások építésével segítene a legelesettebbeken a Város Mindenkié Csoport. A civil szerveződés az elmúlt években rendszeresen felhívta a szegények romló lakásviszonyaira.

A mai Magyarországon másfélszer annyi kilakoltatás történik, mint öt éve.

A Város Mindenkié Csoport hetedik alkalommal rendezett felvonulást Budapesten. A szervezők szerint a kormány és az önkormányzatok hagyják, hogy a legnehezebb sorsú emberek tovább szegényedjenek, és végül elveszítsék a fedélt a fejük fölül.

„Nincsen rezsitámogatás, nincs adósságcsökkentés, egyre több a kilakoltatás valamint, ami az egyik legfontosabb pontunk, a családokból kiszakítják a gyerekeket, akik olyan helyzetbe kerületek, ami szerintünk elfogadhatatlan” – mondta Tóth Fanni, szervező.

A legnagyobb baj a szociális bérlakások hiánya - mondta a Csoport egyik tagja. Arányuk mindössze 2% a teljes ingatlanállományon belül. A szociális bérlakások általában önkormányzati tulajdonúak, a sajtó változatlanul tele van a visszaélésekkel.

„Sokkal több szociális bérlakás kellene, ami lehet bármilyen közösségi tulajdonban, nem feltétlenül önkormányzati, ez lehet akár állami is vagy lehetnének külön erre való szervezetek országosan, de mindenképpen sokkal több megfizethető lakás kell, erre látszik, hogy hatalmas az igény, ezek jobb minőségűek kellene legyenek és szabályozás kellene arra, hogy milyen módon vannak kiadva és kinek” – nyilatkozta a Város Mindenkié Csoport tagja, Pósfai Fruzsi.

A Város mindenkié csoport aktivistái között hajléktalanok vagy egykori hajléktalanok is vannak, akik a lakhatás jogát alkotmányos joggá tennék.

„Ezt lényegében a rendszerváltás okozta és egyre-egyre fokozódik. A jelenlegi kormány a támogatások visszavonásában és a kriminalizálásban, tehát a hajléktalanság kriminalizálásában és a lakásegészség kriminalizálásában profi” – mondta egy aktivista, Balog Gyula.

A demonstráció résztvevői érintették a főpolgármesteri hivatalt, az önkormányzatokat felügyelő  Belügyminisztériumot, végül pedig a Parlament elé vonultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!