2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

Tüdőrák: nem mindegy, mit dobunk a kályhába

2015. november 4., szerda 16:12, frissítve: szerda 16:25

Nemcsak a dohányzás, hanem a lakossági fűtési szokások is hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. Magyarország világelső a tüdőrák halálozási arányában, ezen pedig csak megelőző kampányokkal lehet változtatni – állítják a szakemberek.

Világszerte évente csaknem 1,8 millió az új beteg. Az egészségügyi világszervezet adatai szerint a tüdőrák az egyik legkomolyabb, magas halálozási aránnyal járó kór, ami azonban megelőzhető lenne. Bár általában a dohányzással hozzák összefüggésbe, a magyar szakemberek azt mondják, a lakossági szokások különösen a fűtési szezonban, jelentősen befolyásolják a nem dohányzók környezetében is a levegő minőségét.

„Nagyon nem mindegy, hogy a kertes családi házakban az úgynevezett PET palackokat, bizonyos műanyag dobozokat vagy éppen egy vegyi anyagot, még nem teljesen kiürített anyagot bedobnak-e a kályhába, és utána nem teljesen tökéletes körülmények között hogyan ég el. Hihetetlen mennyiségű káros anyag jut be így a levegőbe” – mondta el Bercsényi Lajos salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa.

Az sem mindegy, hogy ilyenkor ősz végén a falvakban hogyan kezelik a nagy mennyiségű hullott avart. A nedves lomb égetése ugyanis igen szennyező, ezért az ország nagy részén már szervezetten szállítják el a háztartásoktól, a településeken pedig külön rendeletben szabályozzák, mely napokon égethető el mégis a felhalmozódott zöldhulladék.

„Minden kedden és pénteken van arra lehetőség, hogy valamit, amit nem tudnak esetleg a kazánba bedobni, és a Zöldhíd sem viszi el, akkor kedden és pénteken ezt meg tudják oldani a kiskertükben, a zártkertükben” – mondta el Ivanics András, Bánk polgármestere.

Bár a tüdőrák korábban inkább férfiak körében volt vezető halálok, az adatok azt mutatják, idén először több nő hal meg a betegségben, mint férfi.