2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Tucatnyi fát vágtak ki engedély nélkül a stadion miatt

Hír TV

2018. május 9., szerda 15:28, frissítve: szerda 16:02

Engedély nélkül vágtak ki tucatnyi fát a Margitszigeten, ahová – egy nemzetközi verseny miatt – teniszstadiont építenének. A stadion építéséről szóló törvényjavaslatot a köztársasági elnök megvétózta, a főváros pedig csak az épületek bontásához járult hozza, a fakivágásokhoz nem. A törvényjavaslatot egyébként a Magyar Tenisz Szövetség elnöke nyújtotta be, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő.

Láncfűrésszel estek neki a közmunkások a fakivágásoknak a Margitszigeten – mesélte egy a területtel szemben főtt kukoricát áruló asszony.

„Az volt az első, márt fákból az nagyon sok volt. Az a mi helyünk volt. Igen, az elektromos autó volt bent, hülyeséget nem akarok mondani, de 13 éve ott voltunk. Akkor mondták, hogy hagyjuk el a helyet, mert itt építkezés lesz” – mesélte.

A területre egy nemzetközi verseny miatt teniszcsarnokot építenének. Az erről szóló törvényjavaslatot a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, egyben fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos terjesztette február 19-én a parlament elé, amelyet villámgyorsan, egy nap alatt meg is szavaztak. A stadion 14 500 négyzetméteres és 26 méter magas lett volna. A törvényt azonban – természetvédelmi aggályokra hivatkozva – megvétózta Áder János és nem írta alá azt. A bontást mégis elkezdték, azt a miniszterelnök vejének Tiborcz Istvánnak baráti cége, a West Hungária Bau végezte.

A Fővárosi Városigazgatóság felügyelőbizottsági tagja szerint a törvény nem vette volna figyelembe a környezetvédelmi előírásokat, az építési, bontási szabályokat, és az árvízvédelmet sem.

„A Fidesznek az árvízvédelem csak akkor fontos, hogyha feltételezhetően haveri ingatlanokat kell védeni, főleg a Római parton, és egy szép, élhető környezetet kell szétrombolni. Ugyanakkor a Fideszt nem érdekli az árvízvédelem, mint, ahogy látjuk, sokkal kritikusabb budapesti szakaszokon, ilyen például a margitszigeti árvízvédelmi vonal, és az angyalföldi árvízvédelmi vonal” – mondta Gál József.

A Főpolgármesteri Hivatal pedig arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy ők az ingatlanokon található épületek elbontásához adtak hozzájárulást, a fák kivágásához nem. Az LMP-s Csárdi Antal épp ezért a Magyar tenisz Szövetségtől és a Nemzeti Sportközpontoktól arra vár választ, hogy milyen felhatalmazás alapján kezdték el a terület bontását, és a fák kivágását.

„Közérdekű adatigénylást nyújtok be mind a Nemzeti Sportközpontok részére, mind a Magyar tenisz Szövetség számára, hogy mindenki számára legyen ismert az a tény, hogy milyen szerződést kötött a magyar kormány a Magyar Tenisz Szövetséggel, hogy a Nemzeti Sportközpontok milyen szerződés alapján veszi magának a felhatalmazást arra, egyébként előkészítsen egy területet” – mondta az ellenzéki képviselő.

A fairtással járó bontás sajtóértesülések szerint 198 millió forintba kerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!