2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trükközik a kormány a sportolók számával

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 22:51, frissítve: csütörtök 23:01

Így igazolja a tao program szükségességét. Az Index szerint hat sportágban látványosan megugrott a számuk, de az adatok forrása ellenőrizhetetlen. 2017-ben például negyedmillió igazolt focistáról adtak ki adatot, de ebbe belevették azokat is, akik az oktatási intézményeknek szervezett Bozsik-programban vesznek részt. Közülük sokan azonban nem igazolt játékosok. 2011 óta 522 milliárd forint tao-pénz ment az állam helyett a sportszövetségek és a klubok kasszájába, a foci 228 milliárd forinthoz jutott.

Összesen 36 fiatal jutott el a Bozsik Bajnokok döntőjébe a magyar válogatott telki edzőközpontjába. Az ország minden pontjáról érkeztek gyerekek, a legjobbakat az MLSZ szakembereivel együtt választották ki.

A két napos edzőtáborban válogatott focisták segítették a felkészülést a végső meccsre, ahol kelet-nyugat felosztásban játszottak egymással a fiatalok.

A gyerekek a Bozsik program intézményi feléből kerültek ki. Míg a program egyesületi része az igazolt focistáknak, az intézményi program az amatőr, hobbiszinten focizóknak lett kitalálva

Mi azokkal a gyerekekkel foglalkozunk, akik nem kerülnek át az egyesületi programba, nincsenek leigazolva klubokhoz, nincsen kiváltva számukra játékengedély, de szeretnek mozogni, focizni. Szeretnék a saját közösségükbe jól érezni magukat, ezért hetente kétszer egy órába a saját iskolájukba tudnak focizni - mondta a Bozsik-program intézményvezetője, Majoros Attila.

A programra az MLSZ egymilliárdot költ évente, ebből eszközöket biztosítanak az edzésekhez, az edzők pedig jelképes 50ezer forintot kapnak évente. Jelenleg az óvodásokkal együtt összesen 106ezer gyerek vesz részt benne, így a kormánypropaganda figyelmét is felkeltette.

A színvonalas létesítmények, és a jól működő finanszírozási rendszernek köszönhetően a verseny engedéllyel rendelkező sportolók száma is folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy 2017-ben meghaladtuk az ötszázezer főt. Ez a szám egyébként 2010 még 242 ezer volt, ez a szám is nagyon mutatja a fejlődést, ami óriási ütemben zajlik - nyilatkozta korábban Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

A kormány még januárban adott ki egy kiadványt, melyet százezer példányban szórtak szét az országban. Az index cikke szerint ebben számos ferdítéssel próbálják igazolni, hogy miért volt érdemes százmilliárdokat költeni a látványsportokra, különösen a futballra. A dokumentum szerint rengeteg új létesítmény jött létre a tao-támogatásoknak köszönhetően, és közel százezer fővel több igazolt sportoló futballozik. Azt azonban már nem említik meg, hogy ez a szám úgy jött ki, hogy a versenyzők közé vették a heti kétszer egy órát, az iskolaudvaron focizó több mint százezer gyereket is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!