2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Trükközik a Honvédelmi Minisztérium?

Hír TV

2017. december 6., szerda 16:20, frissítve: szerda 21:39

Trükkel kerüli meg az orosz embargót a magyar kormány a helikoptertenderen.

Simicskó Istvánt a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén kérdezték a több mint húszmilliárd forintos programról, amelynek keretében az oroszok újítják fel a MI helikoptereket – csakhogy az orosz haditechnikai cégek uniós embargó alatt állnak. A honvédelmi miniszer szerint azonban az üzemidő-hosszabbítás nem számít felújításnak, de ha kell, harmadik országot is bevonnak a munkába.

„Nincs olyan fegyvernem, ahol ne következne be előbb-utóbb a fejlesztés” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Például a katonai helikopterek esetében 21 milliárdot költenek karbantartásra, a munkát az oroszok végzik majd, csakhogy a moszkvai haditechnikai cégek uniós embargó alatt állnak.

„Mind az Európai Unió, mind az USA embargót hirdetett. Önök ha jól tudom 12 darab, kérem erősítse meg, 12 darab MI 24-es helikopter felújításáról döntöttek mintegy 21 milliárd forint értékben, úgy harci helikopterek? Kérem bólintsanak rá a katonák, ehhez jobban értenek mint én, érdeklődni szeretnék, hogy igaz-e, hogy ezeken a harci helikoptereken nincsen páncéltörő képesség, nem korszerűsítették az éjjel látó képességet, sem az önvédelmi rendszer modernizálására nem került sor és a zavaró rendszerrel is gondok vannak mármint a modernizálást illetően” – mondta el Vadai Ágnes a DK alelnöke.

Kiderült: trükkel kerüli meg az orosz embargót a magyar kormány, az üzemidő hosszabbítás ugyanis nem számít felújításnak.

„Fölvetette az orosz embargó kérdését. Természetesen mi ezt betartjuk. Mi NATO tagország vagyunk, olyant pont azért nem felújításról van szó, nem modernizációról van szó, hanem üzemidő hosszabbításról van szó ezen eszközök esetében. Amit ön kérdezett az egyébként a MI 17-esekre vonatkozik, a MI 24-esekre nem, a MI 24-esek valóban harci helikopterek. Az a helyzet, hogy a MI 17-eseknél is valóban azok a képességek,. amelyek nem voltak meg korábban, azok fejlesztésnek minősülnek és valóban érinti az embargót, ezt mi betartjuk az embargót. Magyarország betartja az embargót, betartja a nemzetközi játékszabályokat” – fogalmazott Simicskó István.

A honvédelmi miniszter meghallgatása részben zárt ülésen zajlott.

„Titkos beszámoló a honvédség állapotáról, azaz arról szól röviden és ezt ön is tudja, konkrétumok említése nélkül, hogy drámai létszámhiány és drámai eszközhiány van a magyar honvédségnél” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP alelnöke.

A honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke a tartalékos-rendszer felduzzasztását is kifogásolta.

„Kap egy egyenruhát, papíron egy ezredesi rangot, majd önök is beismerik, hogy semmilyen szerepe egyébként minősített időszakban neki a magyar honvédségben nem tud lenni, sem kiképzést nem kap. Semmi” – tette hozzá Harangozó.

A honvédelmi miniszter válaszul azt hangoztatta, nem kötelező az önkéntesség.

„Különböző módon működik közigazgatás számos országban. Nyilván hogyha elmegyünk Törökországba akkor mindig érződik még a Kemal Attatürki rendszernek az alapja, meg nyilván egy erős katonai közigazgatás. Nyilván ezt nem tervezzük, az mindenképpen szerintem nem haszontalan, hogyha közigazgatási rendszerünkben dolgozó emberek vállalnak önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, ezt mi örömmel fogadjuk” – válaszolt a honvédelmi miniszter.

Eddig körülbelül ezren jelentkeztek tartalékosnak. A terv az, hogy 2026-ra mind a 197 járásban legyenek tartalékos egységek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!