2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Traffipax: tippeket vár a rendőrség, hogy hol mérjen

2015. április 9., csütörtök 17:24, frissítve: csütörtök 17:51

Tippeket vár a rendőrség a traffipaxozáshoz. Magyarország az uniós Speed Marathon nevű akcióban vesz részt a jövő héten. Ennek lényege, hogy állampolgári bejelentésre mérik majd a gyorshajtókat. A sebességmérők egy helyen legfeljebb 4 órán át lehetnek.

A Forensis Autóklub tette közzé honlapján, hogy hova telepíti várhatóan a rendőrség az új, fix traffipaxokat. A telepítési listán több mint 120 cím szerepel. „Nincs végleges listája a rendőrségnek, tehát nem tudunk végleges listáról, és cáfolni sem és alátámasztani sem, hiszen a helyszínek még nem kerültek százszázalékosan kijelölésre. Folyik ennek a kijelölése, amint nyilvánosságra hozható, tudatni fogjuk. Ugyanúgy az ellenőrzéseinket is nyilvánosságra hozzuk, ez sem lesz titok” – nyilatkozta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

Az viszont már eldöntött kérdés, hogy a jövő hét második felében Európa-szerte a gyorshajtókra vadásznak a rendőrök. „Húsz európai ország, köztük Magyarország is részt vesz jövő héten csütörtökön és pénteken abban a 24 órás sebességmérő akcióban, amiben az állampolgárok, a lakosok segítségét is szeretnénk kérni” – közölte Csiszér-Kovács Viktória ORFK-szóvivő.

Magyarországon és a többi európai országban is a balesetek harmadát-negyedét okozza sebességtúllépés. A közlekedési szakjogász nem hisz a kampányszerű razziákban. „A baleseti okokat, azokat széles körűen kell elemezni. Én nem értek egyet a rendőrség azon kommunikációjával, hogy minden baleset a gyorshajtásra vezethető vissza. A rossz vezetésre, a hiánytalan képzésre vezethető vissza vagy esetleg egy fiatal kezdő vezetőnél a kivagyiságra. Tehát alapvetően az etikus közlekedésre kell megtanítani a tanuló vezetőket, itt van a hiba, és azonkívül pedig sokkal nagyobb szigorúsággal kell ellenőrizni a közutakon” – véli Pataky Csaba közlekedési szakjogász.

A rendőrség a jövő héten ott mér majd, ahol a lakosság szükségesnek tartja. A helyszínjavaslatokat e-mailben várják a főkapitányságok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!