2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Továbbra sem mondják meg, hová kerülnek Fótról a menekült gyerekek

Hír TV

2018. január 8., hétfő 22:17, frissítve: kedd 09:15

Továbbra is titkolják a kormányzati politikusok, hogy hová kerülnek a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek a fóti gyerekközpontból. Azt ugyanis a kabinet tervei szerint év közepén felszámolják. Bár a térség fideszes képviselője tavaly ősszel egy lakossági fórumon tagadta, hogy Aszódra vinnék a kiskorú menekülteket, egy kormányrendelet szerint annyi már eldőlt, hogy Fótról Aszódra kerül a gyerekek egy része.

A Fóti Károlyi István Gyermekközpontban laknak a többi között azok a kiskorú menekültek is, akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra. A kormány már korábban döntött róla, hogy bezárja az intézményt, a gyerekeket pedig más településeken helyezik el. Sajtóhírek szerint a menekült gyerekek Aszódra kerülhetnek – annak ellenére, hogy ezt tavaly októberben egy nemzeti konzultációs fórumon a térség fideszes országgyűlési képviselője és a Fidesz pártigazgatója is is tagadta.

– Aszódon a kiskorú kísérő nélküli menekültek idetelepítésről, betelepítéséről nincs szó, nem volt, nem lesz napirenden és nincs is napirenden – mondta Vécsey László, fideszes képviselő.

Egy december végén megjelent kormányrendelet szerint azonban annyi már biztos, hogy érkeznek gyerekek Aszódra. Ugyanis a fóti gyerekváros kiürítésénél számol a kabinet Aszóddal is.

– Nem lehet nem észrevenni az utolsó két helyrajzi számcsoportot, ami Aszód–Hévízgyörk helyrajzi számokat jelöl meg, és amelyeket ha megnézzük a térképen, akkor egyértelműen az aszódi javítóintézet területét mutatják. Ebből az következik, hogy a kormányzat nem tett le arról a szándékáról, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban található valamelyik gyermekcsoportot az aszódi javítóintézet területén helyezi el – mondta Vargha Nóra, az Együtt fóti önkormányzati képviselője.

Hogy a gyerekek pontosan melyik csoportját küldené oda a kormány, a kísérő nélküli menekülteket, a fogyatékkal élőket vagy a pszichiátriai problémákkal küzdőket, azt egyelőre nem tudni. Németh Szilárd csak azt ismételgette, hogy megfelelő ellátást kapnak a gyerekek.

– Akiknek a hatásköre, azok fogják eldönteni ezt a kérdést. Természetesen ami ebben a legfontosabb, hogy nem hagyhatjuk magukra ezeket a gyerekeket. Mindenféleképpen állami felügyelet alá kell vonni, és gyermekként kell kezelni őket. El kell látni őket mind testileg, mind lelkileg, mind szellemileg. A védelmet meg kell hogy kapják – mondta a Fidesz alelnöke.

December végén az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is hallgatott arról, hova kerülhetnek a kísérő nélkül érkezett menekült gyerekek Fótról. – Amikor a döntés megszületik, arról mindenkit tájékoztatni fogunk – hárította el a kérdést Rétvári Bence.

A legutolsó decemberi adatok szerint 46 menekült gyermek él a tervek szerint év közepén bezáró Fóti gyermekközpontban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!