2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Továbbra is nagyon alacsony a közlekedési morál Magyarországon

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 19:51, frissítve: csütörtök 20:36

Továbbra is sokan tartják kézben mobiltelefonjukat vezetés közben – noha a KRESZ egyértelműen tiltja, hogy a sofőrök ezt tegyék. A szerdai Ceglédbercelnél történt kilenc ember életét követelő balesetet az okozta, hogy a sofőr élőben közvetítette hazaútjukat, és épp a kommenteket olvasgatta. Szakértők szerint a magyar közlekedési morál továbbra is alacsony szinten van – a minél előbb elkezdett oktatás, illetve a szigorúbb ellenőrzés lehet a megoldás.

A szerdai ceglédberceli balesetnél a sofőr élőben közvetítette a száguldását, nem a forgalmat figyelte, hanem a közösségi portálon megjelenő kommenteket olvasta. Nem egyedi jelenség, rengeteg vezető nyúl a telefonjához piros lámpánál, dugóban állva, de sokan láthattak már vezetés közben sms-t író sofőrt is.

„Minden tilos, ami egy pillanatra is elvonja a figyelmet a vezetéstől” – foglalta össze tömören Mészáros Ferenc, közlekedésbiztonsági szakértő.

Szerinte hiába foglalkozik a témával sokat a média, nem elég köztudott, hogy milyen veszélyekkel jár a figyelem megosztása. A vezetésre való felkészítést pedig már jóval a jogosítvány megszerzése előtt meg lehet kezdeni.

„Egy sor olyan dolgot, még akár elrettentő példákat is el kell mondani, hogy ha ezt teszed, ez lehet az eredménye, ha ezt teszed ez lehet az eredménye, hogy esetleg egy idő után visszaköszönjön a fejbe, hogy hoppá ezt már mondták, akkor ezt nem csinálom” – tette hozzá a szakértő.

A ceglédberceli balesetben akkora volt az ütközés ereje, hogy a homokot szállító teherautó vétlen sofőrje is sérüléseket szenvedett.

„Nagyon gyakran a közlekedési szabályokat betartó, vétlen gépkocsivezető az, aki a kárvallottja ezeknek a találkozásoknak” – mondta Székely Andrea ügyvéd, közlekedési jogász.

Szerinte a törvényi szabályozás megfelelő, csak a betartás, illetve betartatás nem megy gördülékenyen. Székely Andrea több és szigorúbb rendőrségi ellenőrzéstől várná a közlekedési morál javulását, ahogy pár éve történt a mozgáskorlátozott helyek rendszeres elfoglalásakor.

„Amikor az volt a napi probléma, hogy a mozgássérült helyeket elfoglalják és nagyon felemelték a büntetési tételt, akkor nagyon meggondolták az emberek, hogy ér-e 50 ezer forintot, hogy odaálljon és most már ez nem probléma és nem kell riportokat csinálni, meg újságcikket, mert a mozgássérültek helye fenn tartva és üresen áll, akkor is ha három utcára se lehet megállni sehol” – fejtette ki.

A szabálytalan mobilozás, azaz a kézben tartott készülékkel történő beszélgetés jelenleg 10 ezer forintjába kerülhet a sofőrnek helyszínen, de ennek a kétszeresét is befizettethetik vele. Litvániában ugyanezt 3400 forintból meg lehet úszni. Az Egyesült Királyságban azonban 92-szeres a tarifa, a hatóság 340 ezer forintos bírságot is kiszabhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!