2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Továbbra is bizonytalan a Hős és Bihari utca lakóinak sorsa

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 21:18, frissítve: csütörtök 22:54

Az önkormányzat lebontaná a rossz állapotú nyomortelepeket, az ott lakók az otthonaikat féltik. A tulajdonosokkal és a bérlőkkel is egyeztetne a kerület vezetése, ha nincs megállapodás hosszú pereskedés várható.

A Hős utcai és a Bihari utcai gettó felszámolásából Kőbánya vezetése nem enged. A két nyomortelepen jórészt olyanok húzzák meg magukat, akiknek szociális bérlakást utalt ki az önkormányzat. De akadnak olyanok is, akik saját ingatlanban laknak.

Budapest X. kerületének polgármestere büszkén említette, hogy a kerületek közül Kőbánya költ a legtöbbet szociális bérlakásokra. Kovács Róbert hangsúlyozta, hogy a bérlők többségével nincs gond, a Hős utcában, illetve a Bihari utcában viszont a drog és az alkohol az úr.

A hölgy kettő alkalommal nyilatkozott arról, hogy nem kér az önkormányzattól segítséget, mert megoldja a lakhatását, van hová mennie - a polgármester arra a négy gyermekes anyára utalt, akit megtalált a sajtó, amikor április végén lejárt a kilakoltatási tilalom.

Mégis ott maradt a lakásban, hogy ez önálló döntés volt, vagy mások biztatására... attól a pillanattól kezdve jogcím nélkül lakik a lakásban. Kérte az önkormányzat bizottságát, hogy kaphasson lakást. A bizottság nem hozott döntést az ügyében. A hölgy akkor járt volna el helyesen, ha a lakást elhagyva - hiszen nyilatkozott arról, hogy van hová mennie - beadja még egyszer a kérelmét és lehet, hogy a következő bizottsági ülésen a bizottság tud döntést hozni - mondta el Kovács Róbert.

És végül is kényszerből adtam meg nekik egy címet, hogy én tudok hová menni lakni - ezt mondta az a négy gyermekes anya, akit a polgármester nem nevezett meg. A lakbért rendesen fizeti, az önkormányzati lakás felújítására százezreket költött. Állítása szerint gyámhivatallal fenyegették, ha nem adja írásba, hogy van hová mennie.

Most is azt nyilatkozzák, hogy illegálisan lakom azt a lakást. Lehet, hogy lejárt a szerződésem, de egy emelt szintű lakás használati díjat fizetek, mindenféle közüzemi tartozással együtt, egy forint tartozásom sincs az önkormányzat felé, és mégis valamiért elutasítanak és nem tudom, hogy miért - mondta el Baranyi Nikolett.

A hajléktalanság ellen küzdő civilek többet vártak Kőbánya vezetésétől.

Az önkormányzat saját magának mondd ellent, amikor azt mondja, hogy a Bihari utcából ki kell az embereket költöztetni. Egy 2017-es integrált településfejlesztési stratégia szerint a Bihari utca egy fejlesztendő terület, ahol lakóknak a lakhatását kell támogatni és komplex szociális programokkal kell őket támogatni. Mi úgy látjuk, hogy a kilakoltatás az se nem felel meg a lakhatás megőrzésének, se pedig nem tekinthető komplex szociális programnak - nyilatkozta Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié Csoport aktivistája.

A Hős utcai gettó felszámolására az önkormányzat kétmilliárd forintot kapott a kormánytól. Lebontják a Bihari utcai tömböt is, noha 6-7 éve százmilliókat költöttek a felújítására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!