2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Továbbra is bizonytalan a fóti gyermekotthon lakóinak sorsa

Hír TV

2017. december 9., szombat 15:41, frissítve: szombat 16:28

Még mindig érkeznek újabb menekült gyermekek az egykori Fóti Gyermekvárosba. A Károlyi István Gyermekközpontban csaknem ötven kísérő nélkül érkezett kiskorút szállásolnak el. Az intézmény talán az utolsó karácsonyi ünnepséget tartotta meg, a kormány ugyanis jövőre felszámolná a gyermekotthont, az épület kastélyként funkcionálna tovább.

Bohóc fogadta a gyermekeket a fóti Károlyi István Gyermekközpontban. A karácsonyi ünnepségen, az úgynevezett Lélekfótozó napon kézműveskedhettek a kicsik, és aki akart, kürtős kalácsot is süthetett.

 „Egész napos forgatagot hozunk létre, ahol a kölykök nem is tudják, hogy merre forduljanak, mert egyik csodából a másik ámulatba esnek. A nagyon sok támogatónknak hála, sikerült elbűvölő sokaságot rendezni nekik. Kézművesprogramok vannak a kőfestéstől a műkörömfestésig, és sok színpadi programunk lesz” – mondta Vermes Péter főszervező, a Billerbeck Budapest Lakástextil Kft. ügyvezetője.

Az idei lehet az itt lakó gyerekek utolsó közös karácsonya Fóton. A szociális államtitkár tavalyi bejelentése szerint jövőre bezárják az intézményt, a gyerekeket más településekre költöztetik, az ingatlant pedig kastélyként hasznosítják majd.

„A kormány úgy döntött, hogy 2018 közepétől a gyermekváros befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatásokat. Természetesen a gyermekekről fogunk gondoskodni, és a munkatársakról is. Ötven dolgozója van a gyermekvárosnak, nekik a gyermekvédelmi szolgáltató rendszerben további lehetőséget kínálunk” – fogalmazott Czibere Károly.

Az intézmény vezetője azonban majdnem egy év elteltével sem tud többet, arról sem kaptak információt, hogy meddig maradhatnak, és hogy pontosan ki hova kerül.

Az egykori gyerekvárosban helyezik el a kísérő nélkül érkező kiskorú menekülteket is. Az ő sorsukról sincs döntés, miután az aszódi tábor kialakításáról lemondott a kabinet.

Pedig a napokban is érkeztek új lakók. „Most negyvenhárman vannak, az utóbbi napokban szaladt meg a létszám. Korábban a 16–17 éves gyerekek voltak többségben, ma már egyre inkább a 14 év körüli, tehát 12–15 éves gyerekeket kell ellátnunk” – ismertette Kádas István igazgató.

A kormány a gyermekközpont bezárását a túlzsúfolt, tömegszerű intézmények felszámolásának szükségességével indokolta, annak ellenére hogy Fóton most is 8-10 fős lakásotthonokban gondozzák az ott lakó 87 gyermeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!