2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Tovább tiltakoznak a ceglédiek

Hír TV

2017. november 3., péntek 19:37, frissítve: péntek 19:51

Újabb tüntetésre készülnek a ceglédiek, a város mellé tervezett magasfeszültségű vezeték miatt. A nyomvonalról a Mavir Zrt. az érintett önkormányzatokkal egyeztetett, a helyiek megkérdezése nélkül. Az új távvezeték kiépítésére a kormányhivatal a Pest Megyei Kormányhivatal szerint azért van szükség, mert a kecskeméti Mercedes-gyár bővítésével megnő a villamosenergia-igény.

Tovább küzdenek a Mavir Zrt.-vel azok a tanyatulajdonosok, akiknek a földjén keresztül húzódna egy magasfeszültségű hálózat Albertirsától Kecskemétig. Az ilyen hálózatokat az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőként osztályozza, a gyerekeknél pedig jelentősen növeli a leukémia kockázatát. De hatással lehet az itt termelt növényekre is.

„Cegléd éléstára itt van Ceglédtől délre, ebbe a világba, ami egészen délnyugatig húzódik. Északról a téeszesítés kiirtotta a tanyákat, jelenleg délről pedig ez a vezeték fog elég jelentős tanyarombolást okozni” – mondta egy tanyatulajdonos, Sipos Mihály.

A tulajdonosok értesítése és megkérdezése nélkül jelölték ki a nyomvonalat, amelyhez az érintett önkormányzatok is hozzájárulásukat adták.

„Aki kiadta akkor az elvi hozzájárulást anélkül, hogy legalább megjegyzésben hozzátette volna, hogy de igen, aggódunk a tájkép védelemért úgy, mint ahogy Nagykőrösön tették, az egy olyan súlyos szakmai hibát követett el, hogy a mai napig ezt nem is értem egyáltalán, nem tudom felfogni, és nem is hiszem el, hogy ilyen megtörténhet” – jelentette ki Földi Áron, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje.

A kormányzat egyelőre nem hajlandó tárgyalni más megoldásról.

„Önök se szeretnének olyan helyre menni, ahol a nagyfeszültségű vezeték húzódik végig, én sem szeretnék olyan helyen lakni. Tisztelettel kértem a parlamentben a gazdasági bizottság tagjaként Aradszki András energetikai államtitkárt, és egyeztetünk is ebben az ügyben, hogy vigyék odébb ezt a vezetéket, ő arról tájékoztatott, hogy nem fogják odébb vinni, mert ennek a vezetéknek a nyomvonala megváltoztathatatlan” – vélekedett Volner János Jobbik-frakcióvezető.

A régió gazdái hamarosan újabb demonstrációkat szerveznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!