2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tovább ketyeg a drogbomba Józsefvárosban

,

2015. június 7., vasárnap 15:00, frissítve: hétfő 07:08

Továbbra is ketyeg az egészségügyi bomba a Józsefvárosban a tűcsereprogram leállítása miatt. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a hepatitis C-vel fertőzöttek száma több, mint a tűcsereprogram tavalyi leállítása előtt volt. A VIII. kerület szerint azóta kevesebb lett az eldobált injekcióstű, a jogvédők szerint viszont csak azért tűntek el a fecskendők, mert azokat újra felhasználják.

„Az életem felét telibe lekábítószereztem.” A 36 éves férfi nyolcadikos volt, amikor rászokott a drogra. Egy családi tragédia miatt került nevelőintézetbe, ott kezdte el lőni magát a feszültséget oldó hernyóval. A heroinról már leszokott, a drogról azonban még nem. A tűcsereprogram lévén jutott eddig injekciós tűhöz. „Ez úgy volt, hogy lement az ember, ki volt adva, hogy maximum ötöt vagy hetet, nyolcat vagy tízet vihet el. Tehát ennyit elvitt, és amikor azt elhasználtam, akkor visszavittem, és becserélték, tehát sterilt adtak a használt helyett” – mondta a szóban forgó férfi.

A VIII. kerület egyik társasházában lehetett ingyen injekciós tűhöz jutni. A drogosokból azonban a lakóknak és az önkormányzatnak is elege lett, ezért szerződést bontottak a tűcsereprogramot végző Kék Pont Alapítvánnyal. „Ez a tűcsereállomás, ez a Kék Pont, ha a legforgalmasabb évét veszem alapul, 217 ezer tűt osztott ki, ebből mondjuk csak 127 ezret vittek vissza, tehát eleve a visszacserélési arány is nagyon alacsony volt, egész egyszerűen eldobálták” – mondta Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.


A fideszes vezetésű Józsefvároshoz hasonlóan a szocialista irányítású Angyalföld is megszüntette a helyi tűcsereprogramot. Az önkormányzat szerint a Drogprevenciós Alapítványnak, amelynek irodája alig száz méterre volt az egyik iskolától, nem volt engedélye tűcserére. Az alapítvány ritkábban lakott környékre költözött, de tűcserével ott már nem foglalkozhat. „Ebben a fecskendőben még van valami folyadék, valami anyagmaradvány. Ez egy viszonylag elzárt terület itt, a társasházak tövében, bokrokkal körülvéve. Ezen a területen három fecskendőt is találtunk, holott itt, a szomszédságban van egy óvoda és egy iskola is” – mondta a Hír TV riportere.

A tűcsereprogramok megszüntetése ellen tiltakozott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű liberális jogvédő szervezet. A hepatitis C robbanásszerű terjedésétől tartanak. „A fogyasztók az utcáról szedik fel, használják újra a fecskendőket, ami aztán a járványveszélyt még fokozottabban fogja növelni” – állítja Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint az intravénás drogosok fele hordozza a vérrel terjedő májgyulladás, a hepatitis C vírusát. Jóval több a fertőzött, mint korábban volt. „Átvihetik tűvel, fecskendővel, meg az anyagban is egy jó ideig ott maradhat. Tehát hogyha valaki visszanyúlt a tűvel és fertőzött volt a tű, volt rajta egy vércsepp, aki ezentúl belenyúl ugyanabba az anyagba, az viszi magával a vírust” – mondta Makara Mihály, a Szent István és Szent László Kórház hepatológus főorvosa.

A VIII. kerület önkormányzatánál kétségbe vonják az epidemiológiai központ jelentésének tárgyilagosságát. A kerület szerint a Kék Pont tűcsereprogramjának leállítása óta kevesebb az eldobált injekciós tű és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények is visszaestek. A jogvédők viszont azt mondják: azért tűntek el a fecskendők az utcáról, mert azokat újra felhasználják.

Látótér

Tekintse meg a Látótér teljes adását. A műsor első része a romaoktatás helyes útjáról szól. A kérdés: Együtt vagy külön? A második részben pedig a fentebb olvasott tűcsereprogrammal kapcsolatban láthatnak összeállítást:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!