2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Totális átszervezés az állami vagyonban

Hír TV

2018. június 29., péntek 13:27, frissítve: péntek 18:59

Kiüríti a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt. Egy, a héten megjelent miniszteri rendelet látszólag adminisztratív jellegű intézkedésben kezdte meg a teljes állami vagyon újrarendezését: egy hosszas lista jelent meg arról, mely állami cégek esetében melyik kormányzati szerv, vagy éppen minisztérium gyakorolhatja az állam nevében a tulajdonosi jogokat. A hosszú listából – mely várhatóan nem az utolsó – határozottan látszik: kiürítik a jelenleg Szivek Norbert vezette Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt.

Szivek az előző Orbán-kormány erős emberének számított, Seszták Miklós bizalmasaként érkezett a NER-be. Támogatta a miniszter köreinek üzleteit, nem csoda, hogy Seszták Miklós 2015-ben úgy mutatta be a Vagyonkezelő vezetésének, hogy pallosjoga van azaz bárkinek a karrierje fölött egy személyben dönthet. Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter e heti rendeletével azonban látszik: megszűnt élet-halál ura lenni.

Több nagy céget vett ki a rendelet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alól és rendelkezett arról, hogy más gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ilyen a GySEV vasúttársaság, a Mahart Passnave Hajózási Zrt., a Hungaroring Sport Zrt., a Magyar Közút Zrt., a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., vagy éppen az Antenna Hungária. Ezeket a cégeket a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felügyeli majd, ahogy a Mahartot, a MÁV-ot, a trafikkoncessziókért felelő Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-t, vagy éppen a stratégiailag kiemelt és állami vállalatok felszámolásáért felelős Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t.

Egyelőre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozik még a százmilliárdos forgalmú MVM Magyar Villamos Művek is, de forrásaink szerint idő kérdése, hogy ennek a cégnek is új felügyelője legyen. Úgy tudjuk, hogy az állami energiacég – ahol Szivek Norbert barátnője a kommunikációs igazgató - számos vitatható szerződése miatt nem delegálták új gazdához a társaságot. Emlékezetes, hogy az MVM támogatta félmilliárd forinttal a békementeket szervező Civil Összefogás Fórumot, ugyanakkor az energiacég számos egyéb, sokkal nagyobb értékű szerződése is górcső alatt van.

A jövőben a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz tartozik majd a Magyar Gáz Tranzit Zrt., a kormányzati informatikáért felelős Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., míg az EMMI-hez kerül a tavalyi vizes VB-t lebonyolító Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. Ez utóbbi azért érdekes fejlemény, ez a minisztérium nézheti át utólag, miért röppent csillagászati magaslatokba a Seszták Miklós felügyelte vizes VB lebonyolítása.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől több tucat állami cég kerül más kormányzati szerv felügyelete alá. A sor minden bizonnyal tovább folytatódik, mert információink szerint a miniszterelnök határozott szándéka, hogy az állami cégek szoros felügyelet alatt legyenek, s ne jöjjön létre még egyszer egy olyan mamut, mint amilyen a Szivek Norbert vezette vagyonkezelő lett: állam az államban, amely saját hatáskörben rendelkezett közvagyon felett.  

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!