2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

TOP: Több tucat polgármester feje főhet a forráshiány miatt

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 08:40, frissítve: vasárnap 09:39

Nem ad kiegészítő támogatást a kormány a településeknek a Területi Operatív Program beragadt pályázataira. A probléma főként a kisebb településeket érinti. Az uniós projektek döntő többségét két éve fogadták el, de a kormányzati késlekedés miatt sok helyen csak most kezdenek hozzá a megvalósításhoz. Az elmúlt években viszont megdrágult az építőanyag és a munkaerő, ezért milliárdok hiányoznak. A települések kénytelenek újratervezni a beruházásokat.

Csak Csongrád megyében legalább egy tucat településvezető feje főhet a Területi Operatív Program miatt. A csúszás tízmilliós pluszkiadásokkal járhat, Kiszomboron 100 millió forint hitelt kell felvenni a bölcsőde építéséhez. A csődközeli helyzetben lévő Csanádpalotán az idősek klubját kell olcsóbb anyagok felhasználásával felújítani.

„Tudni kell, hogy 2016-ban benyújtott pályázatokról van szó, és 2018-ban próbáljuk őket megvalósítani. Érzékelve ezt a problémát, a kincstár két héttel ezelőtt a makói városházára a járási települések képviselőit összehívta, ott nyilvánvalóvá tették mindenki számára, hogy pluszforrást biztosítani nem tudnak hozzá. Mindenki vagy műszakitartalom-csökkentéssel vagy a pályázati forrás keretösszegén belül különböző átcsoportosításokkal, támogatási kérelem módosításával próbálja ezt megvalósítani” – mondta Nyergesné Kovács Erzsébet, a település polgármestere.

Szegednek 34 milliárdos kerete van a Modern Városok Programban, ehhez a város nem tud többletforrást igényelni.

„Ha többletköltség lesz, az nyilván több forrást fog igényelni. Illetve vannak olyan projektek, például az energetikai beruházások, amelyek nem feltétlenül 100 százalékos támogatottságúak, tehát mindenképpen igényelnek önkormányzati forrást. A mostani kalkulációnk szerint ez valószínűleg több milliárdos forrást igényel majd a várostól. Annyi szerencsénk van ebben, hogy ez több évre elosztódik, de mindazonáltal nyilván ez más helyi feladatoktól veszi majd el esetleg a pénzt” – mondta Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

Kübekháza polgármestere szerint felelőtlenség, hogy miközben százmilliárdos látványberuházásokra jut forrás, a vidéki falvaknak nem jut pénz. A településnek 41 millió forintja hiányzik a bölcsőde megépítéséhez.

„Idáig hitegettek bennünket, hogy majd lesz pluszforrás, nyugodjunk meg. És tulajdonképpen most az a helyzet, hogy kész tények elé vagyunk állítva: vagy visszaadjuk a projektet, mert nem tudunk vele mit kezdeni – 41 millió forintot egy ilyen kis falunak életveszély fölvenni – vagy pedig veszünk föl hitelt, és akkor determináljuk a következő ciklusok költségvetését 15 évig. És akkor is egy olyan probléma előtt állunk, hogy évente 5-6 millió forintot hitelbe kifizetni, amelynek a költségvetését teljesen annulálták, megkurtították úgy, hogy szabad forrásunk nincs, egyenlő a halálos ítélettel” – nyilatkozta Molnár Róbert.

A tehetősebb települések újratervezéssel vagy hitellel, a kevésbé tehetősek a támogatási összeg visszautalásával oldj meg a problémát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!