2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Tömegesen mondhatnak fel a szakápolók

2015. július 1., szerda 19:59, frissítve: csütörtök 09:16

Egységes bértáblát és kiszámítható életpályamodellt követeltek Semmelweis-napi demonstrációjukon az egészségügyi szakdolgozók. A tüntetésre fehér pólóban és zöld szalaggal érkeztek a résztvevők a parlament elé, ahol petíciót adtak át a kormány képviselőjének. Ha szeptember végéig nem kapnak jelentős fizetésemelést, akkor tömegesen mondanak fel.

Kémcsövekből kirakott szívvel jelezték elhivatottságukat az egészségügyi szakdolgozók. A Kossuth térre meghirdetett tüntetésre három-négyezren érkeztek az országból.

„Rosszkedvűek, fásultak, kiábrándultak vagyunk. Miért kellett idejönnünk a döntéshozók munkahelyére, ide, a Parlament elé, ahelyett hogy odahaza ünnepelnénk? Azért, mert nincs mit ünnepelni, és talán nagyobb az esélye, hogy hangunkat meghallják” – fogalmazott felszólalásában Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke.

Sok résztvevő szándéknyilatkozatot írt alá: ha szeptember 30-áig nem kapnak jelentős béremelést, letétbe helyezik felmondólevelüket.

„Tartson itt az országunk kormánya minket! A betegek jogosan bíznak bennünk, hogy megkapják az enyhülést, a gyógyulást, az ápolást, de hogyan tudtok ennek megfelelni, ha ti is segítségre, erkölcsi elismerésre és anyagi biztonságra vágytok?” – tette föl a kérdést Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszédében.

„Elegem van a vegetatív létből, hogy egyik munkahelyről a másikra rohangálok, és egész egyszerűen a hó végén malmozok, hogy a számlát fizessem be vagy pedig ennivalót vegyek” – hangoztatta egy demonstráló.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai demonstráltak a biztonságos betegellátásért. „Nem nyugszunk abba bele, hogy nem történik semmi, vagy éppen egy 2024-es olimpiai nyereségtől függ az, hogy az egészségügy valóban meg lesz-e támogatva, vagy sem” – mondta Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Július elsejével 5,3 milliárd forintból emelte meg a kormány az orvosok és a szakdolgozók ügyeleti, készenléti és túlóradíját – mégpedig az alapbérbe építve.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!