2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Többszörös árat kér a fideszes önkormányzat a Jobbiktól

Hír TV

2018. március 5., hétfő 15:22, frissítve: hétfő 16:11

Kétszázezer forint helyett tizenhárommilliót kér Kaposvár önkormányzata a Jobbiktól a városban kihelyezett mobil választási plakátok területfoglalásáért. A párt a ténylegesen elfoglalt közterület után fizetne, míg a város a plakátok teljes felülete után kér pénzt. A Jobbik a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért.

A kaposvári önkormányzat a mobil óriásplakát teljes felületére, azaz plakátonként 20 négyzetméterre szeretne közterület-foglalási díjat szedni. A Jobbik szerint viszont azt, ami a közterületre merőleges felület, nem lehet figyelembe venni, ezért plakátonként 1,5 négyzetméterrel számol.

„Szeretnénk kifizetni a plakáthelyeket, de nem úgy, ahogy ők számolják, hanem ténylegesen annyit, ahány négyzetmétert a közterületből felhasználunk. Egy ilyen plakát után másfél négyzetmétert kéne fizetnünk. Tíz mobil plakát van a városban elhelyezve. A város a felületre számolja a négyzetméterenkénti árat, így több mint 13 millió forintba kerülne nekünk a tíz plakát kihelyezése” – mondta Miháldinecz Gábor, Somogy megye 1. választókerületének jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje.

A jegyző azt mondta, ha a Jobbik napokon belül nem bontja el a plakátokat, akkor azt a város teszi meg. Álláspontja az, hogy engedély nélkül kerültek a közterületekre.

„A rendeletünk úgy szól, hogy abban az esetben, amennyiben a közterületen olyan tárgy kerül elhelyezésre, amelynek nincsen engedélye, felhívjuk a tulajdonost. Ha a tulajdonos nem távolítja el, úgy a tulajdonos költségére az önkormányzat megteszi, három hónapig megőrzi, majd értékesíti” – mondta Csillag Gábor.

A Jobbik álláspontja szerint viszont nincs olyan törvény, illetve önkormányzati rendelet, amely alapján fizetni kellene a választási plakátokat tartalmazó, ideiglenes hirdetőtáblák után. Sőt a törvény szigorúan védi a plakátokat, az eltávolításukat bünteti. Ezért a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!