2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Több százezer ingatlan rezsije csökkenhetne a felére

2017. január 9., hétfő 17:15, frissítve: kedd 11:31

Több százezer ingatlan rezsije csökkenhetne harmadára, felére, ha több vissza nem térítendő állami támogatás lenne hőszigetelésre, mondják a szakemberek. Az Otthon melege program azonban csak azoknak kedvez, akiknek már megvan a pénzük a beruházásra – a támogatást ugyanis csak utólag kapják meg az érintettek.

A 80 éves Csikos Mihály viszi a tüzelnivalót. A gáz mellett fát is használ, 300 légköbmétert kell kifűtenie. „Nem szoktam pontosan számolni, de havonta a gáz olyan 25 ezer forint, és plusz a fa, általában úgy elmegy 20 mázsa egy hónapba” – nyilatkozta a Hír TV-nek a férfi.

A magyar lakásállomány kétharmada energetikailag elavult. „A kiinduló állapothoz képest akár 50-60 százalékkal is lehetne csökkenteni az energiaszámlákat” – mondja a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója. Szalai Gabriella szerint átgondolt kormányzati megoldásra lenne szükség, például összehangolt hitelcsomagokra és vissza nem térítendő állami támogatásokra. „Az a szomorú hír, hogy a magyar kormány azt az uniós forrást, amit a lakosság energetikai pályázataira fordíthatott volna, amivel a magyar otthonokat energiahatékonnyá lehetett volna tenni, azt átirányította középületek energetikai felújítására. Ez olyan 90 milliárd forintnyi összeg volt” – emelte ki Szalai Gabriella.

Az állami Otthon melege programból eddig mintegy 125 ezer háztartás energiahatékonyságát sikerült javítani.

– Nem lett volna jobb, ha azt a pénzt, amit rezsicsökkentésre költöttek, azt a szigetelés kiterjesztésére fordították volna, tehát leszigetelhették volna akár a családi házakat?
– Ha így teszi föl a kérdést, akkor biztosan. Csak a helyzet az, hogy mind a kettőre volt lehetőség, hiszen rezsicsökkentés is egy állami program volt, amit a kormány végrehajtott, de egyébként szigetelésre, nyílászárócserékre szintén volt uniós támogatás, amire lehetett pályázni az Otthon meleg program keretében” – válaszolta a Hír TV kérdésre Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő.

Ám a program önerőt kért, és a lakossági beruházásokat csak utólag fizetik ki.

„Nagyon sok család olyan rossz anyagi helyzetben van, hogy nem tudja megelőlegezni például azt, hogy a különböző nyílászárókat lecseréljék, és ilyen módon nekik a vissza nem térítendő támogatás az, ami a legtöbbet segíteni tudna. Utófinanszírozásban meg végképp nem tudnak gondolkodni, úgyhogy ha a kormánynak érdeke lenne az, hogy a magyar családokon segítsen, akkor nyilván nem vitte volna el a brüsszeli pénzeket közintézményekhez a családok helyett, illetve nem 50, hanem 100 százalékban finanszírozná ezeket a létfontosságú átalakításokat” – nyilatkozta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A Hír TV értesülése szerint a következő hónapokban egy speciális banki hitelprogram indulhat a lakossági energetikai fejlesztésekért. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig annyit közölt, hogyha lesz rá pénz, akkor idén is folytatódik az utófinanszírozásos Otthon melege program.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!