2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Több mint tízmilliárdos kárt okozott az SZDSZ-es ukáz

2015. február 20., péntek 19:25, frissítve: szombat 21:36

Több mint 10 milliárd forint veszteséget okozott az Országos Vérellátó Szolgálatnak a volt SZDSZ-es miniszter, Molnár Lajos utasítására megkötött vérplazmaszerződés – derítette ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A szolgálat a jogszabályban meghatározott ár töredékéért adta a vérplazmát egy olasz érdekeltségbe tartozó cégnek, amely így több tíz milliárdos nyereséget könyvelhetett el. A Kehi más szabálytalanságot is talált, a vérellátó pályáztatás nélkül vásárolt egy cégtől vírusteszteket kétmilliárd forint értékben.

Szúrópróbaszerű ellenőrzésen buktatta meg az Országos Vérellátó szolgálat vérplazmaszerződését a Kehi. A jelentés szerint a vérellátó éveken át a jogszabályban előírt ár alatt, mintegy 60-70 százalékkal olcsóbban értékesítette a vérplazmát egy gyógyszergyártó cégnek. Évente 80-90 ezer kilogramm vérplazmát adtak így el a Human Bioplazma Kft.-nek. A kórházaknak a jogszabályban előírt, magasabb árat kellett megfizetniük.

„A vérellátó szolgálat a levett vérből különböző vérkészítményeket készít, többek között plazmát is, ezt a plazmát a kórházak részére a jogszabályban meghatározott hatósági áron adja át, azonban a hivatal megállapította, hogy a jogszabályi ár töredékéért gyógyszergyártó cég részére, egy külföldi gyógyszergyártó cég részére is értékesítette a vérellátó szolgálat. Emiatt a magyar államnak az évek alatt több mint 10 milliárd forint bevételkiesése keletkezett” – mondta el Hegedűs László, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal főosztályvezető-helyettese.

Többször módosított szerződés

A Humán Bioplazma Kft.-t 2007-ben alapították mintegy 4 milliárd forint jegyzett tőkével. A cég Gödöllőn mintegy 5 milliárd forintos beruházásból bővített, amelyhez 2010 májusában az állam is hozzájárult 350 millió forinttal. Az Országos Vérellátó Szolgálat 2006-tól értékesítette a vérplazmát ár alatt, erre pedig Molnár Lajostól, az SZDSZ volt egészségügyi miniszterétől kaptak utasítást. A szerződést többször is módosították, az ár azonban továbbra is alacsony maradt.

Rácz Jenő, a kórházszövetség egykori elnöke azt mondta, miniszteri utasítás ebben az esetben semmiképp sem szerencsés. „A különböző vérkészítmények felhasználása, az egy tetemes összeget jelent. Attól függően, hogy a kórháznak milyen a profilja, a kiadások 3-4 százalékát is jelentheti a vérkészítmények kifizetése” – hangsúlyozta Rácz. „A kórházak részéről nyilván nem örülünk annak, hogy ha hátrányosabb helyzetbe kerülünk a piaci oldalon, mint mondjuk egy piaci szereplő, ennek következtében nekünk nyilván az lett volna a jó, hogy ha már kedvezményes lehetőség van az értékesítésre, akkor a kórházak kaptak volna ilyen kedvezményt” – hívta fel a figyelmet az egykori elnök.

Hatalmas veszteség

A vérellátó szolgálat működési költségeit minden évben az államnak kellett kiegészíteni, 1-2 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott. Négy év alatt pedig mintegy 10 és fél milliárd vesztesége lett. A vérellátó főigazgatója elismerte a hibát.

„A Kehi által vizsgált időszakban a plazma alacsonyabb áron került eladásra, mint a terápiás célra felhasználható plazma, ez egy tény, ezt mindenkinek el kell fogadni, ezzel nem tudunk mit kezdeni, ki kell küszöbölni a csorbát, ami volt” – mondta Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

„Egyáltalán nem cáfolom, a Kehi-jelentésben benne van, ami a Kehi-jelentésben benne van, azzal az OVSZ a 2008–2012-es időszakára egyetért” – fogalmazott. Meg kell találni a jogszabályi lehetőségeket arra, hogy az OVSZ piaci áron értékesíthesse a plazmát – hívta fel a figyelmet.

Kiélezett verseny

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Kehi javaslatára a vérplazma értékesítésére megversenyezteti a cégeket. A felhívásra három vállalat is jelentkezett, köztük egy német és egy svájci cég. Mindketten magasabb árat kínáltak a jelenleginél. A versenybe az olasz érdekeltségbe tartozó magyar cég is beszállt, most már ők is többet fizetnének.

A Kehi jelentése szerint nem ez volt az egyetlen kétes szerződése a vérellátó szolgálatnak. A Diagon Kft.-től közbeszerzés útján mintegy 5,4 milliárd forintért vásárolt vírusteszteket, a cég ezenfelül több mint kétmilliárdos megbízást pályázat nélkül nyert el, ezért a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében 24 millió forint bírságot szabott ki a szolgálatra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!