2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Több mint 80 millióba kerül évente a Sorsok Háza állagmegóvása

Hír TV

2017. december 26., kedd 09:55, frissítve: kedd 11:08

A Hír TV közérdekűadat-igényléssel tudta meg, hogy a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete hiába készült el már évekkel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel, és a Mazsihisz szerint a múzeum már nem is nyit ki a választás előtt.

7,5 milliárd forintot különített el a kormány a Sorsok Házára 2013-ban. A holokauszt áldozatainak emléket állító múzeumnak a Józsefvárosi pályaudvar helyén kellett volna kinyitnia. 2014-ben a tárlat koncepciójának kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A zsidó szervezetekkel azonban nem jutottak dűlőre a tárlat tartalmáról, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiszállt az tárgyalásokból, pedig az épület addigra már majdnem elkészült.

Kidőlt lámpa, rozsdás kapu, elhanyagolt, koszos lépcsők és kordonnal lezárt bejárat – ez a látvány fogadja ma a járókelőket. A milliárdokból felépült, ám soha ki nem nyitott múzeum lassan három éve az enyészeté, az állagmegóvása pedig jelentős költség az adófizetőknek.

Egész pontosan évi 82 millió forint – árulta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Hír TV adatigénylésére. Arról nem kaptunk információt, hogy az épület őrzése ezen felül mennyibe kerül.

„Van egy észszerű határ, amíg szerintem a kormány bölcsen teszi, hogyha vár arra, hogy a magyarországi zsidó közösségek áldásukat adják a múzeumi koncepcióra. Hogyha ez nem megy, akkor valószínű, hogy ott mást kell csinálni” – mondta még szeptemberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arra nem adott választ, hogy mennyi ez az észszerű határidő. A kormány szerint mindenképp konszenzusra kell jutni a zsidó közösségekkel.

– Kaptak-e önök esetleg Schmidt Máriáéktól újabb tervezetet, ami már konszenzusra hajaz?
– Röviden tudok rá válaszolni: nem kaptunk – fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A szervezet szerint a választásig már nem is várható előrelépés.

„Mindenki mással foglalkozik, mindenki a szavazatokat próbálja maximalizálni, és egy ilyen konfliktusos projekttel ezt nem lehet megtenni. Biztos vagyok benne, hogy a választást követően minden illetékes fog lépni ebben a kérdésben” – tette hozzá a szövetség elnöke.

A Sorsok Háza ügyében Lázár János gyakran a nyilvánosság előtt is szócsatázott Schmidt Máriával. A kancelláriaminiszter az együttműködés hiányát sérelmezi, a történész legutóbb szeptemberben a Facebookon üzent. Azt írta: „Amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény.” 

„Személyi konfliktusok voltak, amelyeket annyira nem ismerek, de úgy látom, hogy azért érdemes lenne ezeken felülkerekedni. Ez a dolog sokkal többet ér ennél” – mondta a Hír TV-nek Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

A Sorsok Háza koncepciójának megalkotásával és az épület felépítésével megbízott közalapítvány – amelynek Schmidt Mária a vezetője – korábban a Hír TV-nek annyit írt: a Sorsok Háza jövőjével kapcsolatban kizárólag Magyarország kormánya az illetékes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!