2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Több mint 200 százalékos áfát számolt fel az állami cég

2017. február 13., hétfő 20:27

214 százalékos áfát számolt fel a Nemzeti Hulladékgazdálkodó Zrt. több vecsési ügyfelének. A tavaly alakult állami mamutcég technikai problémával magyarázta a túlárazást. Arra kérik az érintetteket, hogy ne fizessék be a hibás számlákat, azok helyett a hét végéig újat küldenek.

Vecsésen hetente egyszer jár a kukásautó. A szemetet rendszeresen szállítják, a számlákat csak késve küldik. Egy Hír TV-nek nyilatkozó nő már öt hónapja nem kapott csekket a kukaholdingtól.

„Május óta nem jöttek szemetet szedni. Azt mondták, hogy majd fognak értesíteni bennünket, nem kell idegeskedni, minden rendben lesz” – mondta.

Vannak azonban, akik már megkapták a számlát, öthavi elszámolást egyszerre. „Nekünk 28 ezer forint volt a számla, hát elég sok” – mondta egy másik vecsési lakó.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) rendszerébe ugyanis hiba csúszott. Csak Vecsésen 286 háztartás kapott olyan számlát, amelyen több mint 200 százalékos áfát számolt fel a cég. Egy nőnek például a 27 helyett 214 százalékos általános forgalmi adót tartalmazó csekket küldtek. „Lehet, hogy elfogadható, de nem így, hogy öt hónap alatt összejön, és itt vagyunk télen a hatalmas gázszámlával, és még ez is. Meg kellene gondolni, egyszerre ennyit kifizetni” – fejtette ki.

A csekken ugyanakkor ötnapos fizetési határidőt szabott meg a cég. Bár az NHKV-nál nyilatkozni nem akartak, levélben elismerték: valóban hibáztak. Azt írták: a magas áfával kiküldött csekkeket az ügyfeleknek nem kell befizetniük, a hét végéig új számlákat postáznak az érintetteknek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a hiba miatt a cégnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia. „Most van a tesztidőszaka szerintem az NHKV-nak. Persze ez többletköltség, ami nem két forint. Ez nagy bosszúság, gondolom, mindenkinek. Mindenki nézze meg, mindenhol megvan a helyi rendeletben, hogy mennyi volt a közszolgáltatás díja, abból jött le a rezsicsökkentés, azt az összeget kell számlázni, és ugyanannyit fizet mindenki. Ha valahol eltérés van, akkor azt mindjárt tudják nézni, és tudnak reklamálni” – hívta fel a figyelmet Schmidt Jenő.

Az NHKV tavaly április elseje óta felel a szemétszállításért, egy év alatt mindössze kétszer tudott számlát küldeni az ügyfeleknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!