2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Több medve is kóborolhat Magyarországon

Hír TV

2018. június 23., szombat 13:38

Újra medvék tartják lázban az országot, a nemzeti parkokhoz folyamatosan érkezek a bejelentések. A szakemberek szerint több állat is kóborol hazánkban.

A Nógrád megyei Somoskőújfalun, pár nappal később pedig Heves megyében, Pétervására környékén láttak medvét, majd valakinek azt is sikerült megörökítenie, ahogy a település főútján szaladgál. A Robi névre keresztelt medve dél felé tartott, végül Szeged környékén, Sándorfalvánál fogták be altatólövedékkel. A szlovák határ közelében engedték szabadon. Nyomkövetőt is tettek rá, amitől azóta megszabadult.

Napokkal később egy sajókeresztúri térfigyelő kamera vett fel egy úton átfutó medvét, és onnantól kezdve újból megszaporodtak a bejelentések.

„Szirmabesenyőnél, Csincsénél, Kisnánába is volt bejelentés, a legutolsó az Heves, Jászszentandrás környékén, tehát gyakorlatilag a teljes működési terület Borsod–Heves része az ilyen szempontból információkat szolgáltat” – mondta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zooloógiai szakreferense.

A Bükki Nemzeti Park szakembere szerint több állatról is tudnak. Gombkötő Péter azt mondta: az újabb medvék szinte centiméterre követik az előző nyomát.

„Legutolsó felhívásunkban közzétettük azokat az elérhetőségeket, ahol a medvékkel kapcsolatos bejelentéseket tehetik. A nemzeti parknak van egy központi száma, ami elérhető, ez munkaidőn kívül is működik. Természetesen a rendőrséggel is együttműködünk, a hozzájuk beérkező bejelentések is be vannak csatornázva irányunkba” – tette hozzá.

Az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei is ellenőrzik a bejelentéseket. Elővigyázatosságból egy medveketrecet is beszereztek. Rózsa Sándor azt mondta, csak akkor avatkoznak a medve dolgába, ha az veszélyt jelent az emberre, de mindenkinek fontos tudnia, hogyan viselkedjen, ha találkozik vele.

„Semmiféleképpen ne kapkodjon, tehát semmi olyan viselkedést ne csináljon, amit a medve esetleg támadásnak vélhet, mert abból baj lehet. Tehát általában szokták mondani, hogy viselkedjen ember módjára, tehát tudassa a medvével, hogy ő amúgy ember. Beszéljen, tehát valamilyen zajt csapjon, de ne legyen túl erős, hanem olyan szépen hallhatóan, de ne túl agresszíven. És az a legjobb megoldás, ha szépen kihátrál az ember abból a találkozóból” – fejtette ki.

A nemzeti parkok számára fontos minden medvével kapcsolatos információ, ezért arra kérik az embereket, hogyha bárhol medvét látnak, azt jelezzék vagy a 112-es segélyhívón, vagy az igazgatóságok elérhetőségein.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!