2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Több jövedelemért szívesen dolgoznának többet a gyermekorvosok

Hír TV

2017. november 10., péntek 23:00, frissítve: szombat 11:57

Szívesen dolgoznának többet, ha mellékes jövedelemre tehetnének szert akár pluszvizsgák árán is – erről a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt a Hír TV-nek. Az egyesület szerint ezzel rövidülhetnének a várólisták a szakellátásban, és vonzóbbá tehetnék a gyermekorvosi pályát. Utóbbira szerintük nagy szükség lenne, mert ha nem lesz változás, akár az ellátás is veszélybe kerülhet. Az orvosok javaslatai kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár nyitottságot ígért.

Az országban csaknem 1600 orvos kifejezetten a gyerekek ellátásával foglalkozik. Az őket összefogó egyesület szerint az állomány elöregszik, a pálya pedig sem szakmailag, sem anyagilag nem elég vonzó a fiatal orvosoknak. Ez pedig öt-tíz éven belül az ellátást veszélyeztetheti. Hogy ezt megelőzzék, az egyesület egy csaknem harmincoldalas szakmai anyagot készített.

Az anyagot egy budapesti konferencián ismertették, ahol az egyesület elnöke azt mondta: a jelenlegi rendszer nincs kihasználva, a gyerekgyógyász szakorvosok képzettsége ugyanis többre lenne hivatott. Póta György szerint a praxistámogatások önmagukban nem teszik vonzóbbá a gyermekellátást a frissen végzett orvosok szemében. Az egyesület elnöke hozzátette: szívesen dolgoznának még többet, ha azzal több pénzt kereshetnének, és még a rendszer is egyszerűsödhetne, ha a kórházi szakellátás tevékenységeket engedne át a háziorvosoknak.

„Akkor vagy a saját orvosa, vagy a területén valamelyik házi gyermekorvos végezheti, aki mondjuk ilyen képességre tett szert licencvizsgával, vagy jogilag körülhatárolt plusztudást szerzett, és nem kell elmenni a kórházba, a szakrendelésre, nem kell a hosszú várólistát megvárni, hiszen tudjuk, hogy több hét valamely gyermekszakrendelésre a bejutás” – vélte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. 

Az egészségügyért felelős államtitkár átláthatóságot ígért. „Nyitott vagyok rá, ha meg lehet határozni, milyen indikátorrendszeren keresztül kezdjük el a forrásokat úgy osztani, hogy ne átalánydíj jelleggel kapják meg a kollégák, hanem teljesítményhez vagy célhoz kötve” – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán. 

Az államtitkár egy másik nagy tervet is említett a hazai egészségügy kapcsán. „A következő évek nagy termékének kell lennie annak a népegészségügyi szolgálatnak vagy intézetnek, amely magában foglal minden olyan facilitást, amely ki kell hogy szolgálja az alapellátást mint megrendelőt. A megrendelői oldalon ott vannak nyilván az alapellátó orvosok, mind a gyerek-, mind felnőtt-, mind pedig az iskola-egészségügyi orvosok. Azért mondom ennyire finoman fogalmazva, mert a koncepciót még nem fogadta a kormány el” – mondta Ónodi-Szűcs.

Az államtitkár a védőoltások kiterjesztése kapcsán hozzátette: a meningococcus B elleni vakcinát támogatottá tennék, a kanyaró elleni oltás kapcsán pedig kiderült, hogy az egészségügyben dolgozók tíz százalékának nincs védettsége, ezért a tervek szerint őket is beoltanák. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!