2024. 07. 23. Kedd Lenke napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Több fideszes városban sem csatlakoznak a pénteki sztrájkhoz

Hír TV

2018. január 10., szerda 17:10, frissítve: szerda 18:24

Kaposváron és Székesfehérváron sem csatlakoznak a pénteki sztrájkhoz a városok polgármesterei szerint. A településvezetők eközben a menekültek betelepítésének veszélyeiről értekeznek inkább. A munkabeszüntetéssel egyébként béremelést szeretnének kiharcolni a közszolgák.

„Kaposváron nem lesz sztrájk, remélem, eddig sem volt” – így reagált Kaposvár polgármestere arra, hogy azon a napom, amikor több száz településvezető a kötelező betelepítés okozta biztonsági kockázatról tárgyal, várhatóan több tízezer közalkalmazott sztrájkol majd a 10 éve elmaradó béremelések miatt. Szita Károly szerint van már terv a változásra, azt azonban nem árulta el, hogy micsoda.

„Úgy érzem, hogy akkor tudunk sikeresek lenni, akkor még inkább sikeresebbek tudunk lenni, ha nem mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének véleménye jelenik meg a köztisztviselői béremelésről vagy arra vonatkozó javaslatról egy állásfoglalás, hanem valamennyi önkormányzati szövetség. Ők még nem ismerik ezt a javaslatot, így engedje meg nekem, hogy először velük tárgyaljam meg, velük közöljük, mert csak így lehet majd egy egységes véleményt majd kialakítani” – fogalmazott Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Székesfehérváron sem szokás a munkabeszüntetés a polgármester szerint. Cser-Palkovics András szerint ráadásul a koronázóvárosban évről évre nőnek a bérek.

„Én Székesfehérvár polgármesteri hivatalnak a bérstruktúráját ismerem, ebben az önkormányzati hivatalban folyamatosan emelkedtek a bérek, voltak egyéb bérhez kapcsolódó juttatások, és amit az önkormányzatok meg tudtak tenni, adott esetben az állam segítségével és támogatásával, azt megtették” – mondta el Cser-Palkovics András, a szövetség társelnöke.

A két polgármester által vezetett Megyei Jogú Városok Szövetsége kivételével minden érdekszövetség támogatja magyar közszolgák sztrájkköveteléseit.

„Mi megkerestük Szita Károly polgármester urat. Megkértük arra, hogy tárgyaljuk meg a témát és jussunk közös nevezőre az önkormányzati tisztviselők emelésének tekintetében. A  leváltás a héten történt meg, múlt héten küldtük el a levelet, a visszajelzést még nem kaptuk meg, természetesen gondolom, hogy kapunk visszajelzést ebben az ügyben, hiszen nagyon sok település nagyon sok polgármester osztja meg ezeket a problémákat” – reagált Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint jogosak a követelések, béremelés ugyanis csak ott volt, ahol rendelkeznek megfelelő önálló bevétellel, az általános illetményemelés azonban elmaradt.

„A Szita Károly vezette Megyei Jogú Városok Szövetsége kivételével minden szövetséggel közösen elfogadta azt a javaslatot, hogy 60 ezer forint legyen a köztisztviselői illetményalap, ezt egyeztettük az MKKSZ-szel, tehát a szakszervezettel, ez ment a kormány elé, és a kormány a mai napig nem reagált erre” – jelentette ki Gémesi György, a szövetség elnöke.

Az illetményalap átlagosan 50 százalékos bérnövekedéssel járnak a legalacsonyabb fizetésű köztisztviselőknél, amely a 10 évvel ezelőtt vásárlóértékét állítaná vissza a fizetéseknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!